17-åringen om uppdraget – när han sköt mannen: "Att döda"

17-åringen som sköt en man inne på Mirum galleria gjorde det för att betala av en skuld. Men vem som gav uppdraget till honom säger han inte till polisen.

På glaset till dörrarna i entrén ska gärningsmannen ha tryckt sin hand utan handskar.

På glaset till dörrarna i entrén ska gärningsmannen ha tryckt sin hand utan handskar.

Foto: Polisen

Norrköping2024-06-21 05:00

Nyheten i korthet

  • En 17-årig man från Borås har åtalats för mordförsök och grovt vapenbrott, efter att ha skjutit en man på Mirum galleria i Hageby den 4 mars.
  • Den misstänkte säger att han begick dådet för att betala av en skuld på 200 000 kronor, men vägrar avslöja vem som gav honom uppdraget att skjuta offret.
  • Offret träffades i armen och överlevde attacken, medan den misstänkte greps kort efter händelsen. Han har erkänt grovt vapenbrott men förnekar försök till mord.

En 17-årig pojke hemmahörande i Borås har åtalats för mordförsök och grovt vapenbrott efter händelsen i Hageby den 4 mars i år. 

Det var dramatiska scener som spelades upp inför intet ont anande kunder i Mirum galleria. Helt utan förvarning tog en man upp en pistol och avlossade flera skott mot en annan man inne i en av butikerna. Ett av skotten träffade offret och gärningsmannen försvann sedan från platsen.

undefined
Polisen spärrade av brottsplatsen strax efter skjutningen.

Skotten avlossades strax före klockan 20 på kvällen och det var ganska gott om folk i gallerian. Polisen larmades snart och kunde snabbt komma till platsen. Skytten skulle, enligt vittnen, ha sprungit ut från gallerian på sidan som vetter mot E22, över Lidaleden och sedan vidare i riktning mot Ljura.

En av polisens hundpatruller hittade snart ett vapen som låg slängt längs den förmodade flyktvägen. Polishunden började att söka vidare från platsen där vapnet hittades, fick upp ett spår och snart hittades en 17-årig pojke som försökte gömma sig på en innergård.

undefined
På glaset till dörrarna i entrén ska gärningsmannen ha tryckt sin hand utan handskar.

Offret som gärningsmannen sköt mot hade tur i oturen. Endast ett av skotten träffade honom, det tog i ena armen. Läkare har under polisens utredning sagt att läget hade varit ett annat för offret om skottet hade träffat kroppen fem centimeter längre bak.

Offret har för polisen berättat att han var i butiken för att köpa dricka. Sedan hörde han smällar, men han förstod inte att han blivit träffad förrän hans kompis lindade en tröja runt hans arm. Han har i förhör sagt att han inte känner till någon person som skulle kunna göra detta mot honom.

undefined
Ett av skotten träffade en dryckeskyl i butiken där mannen handlade.

Ett vittne som hörts i utredningen tränade på ett gym intill när han hörde flera höga smällar. Han gick då ut i gallerian för att se vad som hänt.

– Jag tittade åt vänster och då såg jag en man, det var på kanske tre meters avstånd. Han hade ett vapen i sin hand. Då förstod jag att det var smällar från en pistol som jag hade hört. I och med att jag såg ett vapen böjde jag mig ner och försökte gömma mig. Jag sprang snabbt åt höger och gömde mig i en annan affär, har han sagt i förhör.

Den nu åtalade 17-åringens mamma har för polisen berättat att sonen är missbrukare. När han åkte fast för en tid sedan beslagtogs narkotika värd hundratusentals kronor. Efter det ska han, enligt mamman, ha blivit helt knäckt. Någonstans blev han då skyldig någon pengar och oroade sig för vad han skulle behöva göra för att betala tillbaka.

I förhör har 17-åringen berättat att han åkte till Norrköping den 29 februari och kom till en lägenhet. Han åkte sedan fram och tillbaka till gallerian flera gånger för att bli bekant med området.

– Jag hade memorerat en bild på målsäganden och avlossade skott mot målsäganden. Sedan sprang jag därifrån och greps, har han sagt till polisen.

Han vill dock inte berätta vilken lägenhet han hade vistats i innan mordförsöket eller av vem som gav honom information om offret. Vapnet som han använde hade han fått någon dag före händelsen, men han har inte sagt vem som gav honom det.

undefined
Flera ambulanser kallades till platsen efter larmet om skottlossning inne på gallerian.

Han har i förhör berättat att han utförde skjutningen för att betala en skuld på 200 000 kronor.

Polisen har i förhör frågat honom vad hans uppdrag var.

– Att döda han, svarade 17-åringen.

Han har för polisen berättat att han var inställd på att skjuta offret när han gick in i gallerian, men att något i hans huvud gjorde att han, när han tog upp vapnet, sköt mot en hylla butiken i stället för mot offret.

Pojken har erkänt grovt vapenbrott, men förnekar försök till mord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!