15-åringen lurade med pojkarna in i parken – där de rånades

15-åringen lurade med fyra pojkar i samma ålder till Vibjörnsparken där en maskerad kille rånade dem under pistolhot. Nu döms tonåringen för rånet – men den andre gärningsmannen har ännu inte identifierats.

De fyra pojkarna blev rånade av en maskerad person, efter att en 15-åring fått dem att gå in i Vibjörnsparken.

De fyra pojkarna blev rånade av en maskerad person, efter att en 15-åring fått dem att gå in i Vibjörnsparken.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-08-13 05:00

Det var en eftermiddag i december som fyra killar i nedre tonåren åkte från Norrköping till Finspång. En av dem skulle byta en jacka och man mötte upp några unga Finspångskillar och gjorde upp affären.

Men efteråt hängde en av Finspångsborna, en 15-åring, med Norrköpingsgänget vidare till en mataffär för att köpa dricka. Efteråt lyckades han även lura med dem till Vibjörnsparken, genom att ta ett par hörlurar och vägra lämna tillbaka dem.

När man kom fram till parken dök en maskerad man upp och hotade pojkarna med ett pistolliknande föremål. De tvingades lämna ifrån sig två jackor, men också en tröja, ett bälte och flera mössor. Dessa tog sedan 15-åringen hand om och lämnade därefter platsen tillsammans med den maskerade, samtidigt som de rånade pojkarna sprang åt andra hållet.

undefined
"Får jag se ditt ansikte igen så kommer jag poppa dig", ska den maskerade rånaren ha sagt innan han lämnade parken.

Pojkarna berättar i förhör med polisen att de upplevde att 15-åringen och den maskerade samarbetade. De reagerade lite olika på händelsen: En säger att han upplevde rånarna som ofarliga och pistolen som en soft air gun, medan en annan blev rädd och en tredje mest chockad.

De säger också att den maskerade killen under rånet riktade flera anklagelser mot dem. Bland annat att en av pojkarna skulle ha rånat hans lillebror tidigare, vilket Norrköpingsbon menar är helt påhittat.

Pojkarna säger att den maskerade dessutom mordhotade dem innan han försvann. "Får jag se ditt ansikte igen så kommer jag poppa dig", berättar en av dem att han ska ha sagt.

undefined
15-åringen menar att den maskerade killen plötsligt dök upp och hotade honom till att delta i rånet.

Den maskerade personen har ännu inte identifierats, men 15-åringen kunde snart lokaliseras och döms nu för rån. Han har under rättegången, som hölls nyligen i Norrköpings tingsrätt, medgett att han varit på platsen och hjälpt rånaren, men hävdar att han blivit tvingad till detta.

Han säger att han bara tänkte umgås med Norrköpingspojkarna, innan den maskerade plötsligt dök upp i parken och hotade honom till att delta i rånet. 15-åringen säger också att han blev rädd, då den andre hade en pistol, och att han därför inte vågade protestera.

Norrköpings tingsrätt menar dock att det finns "ett antal motsägelsefulla uppgifter i hans berättelse" och att det är styrkt att han har agerat i samförstånd med den maskerade.

15-åringen döms nu till ungdomsvård och ska även betala totalt 85 000 kronor i skadestånd till offren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!