140 anställda kan förlora jobbet på taxibolag

Transportstyrelsen har beslutat att dra in Vikbolands Taxis trafiktillstånd, men taxibilarna fortsätter rulla.

Niclas Aronsson. VD:n för Vikbolands Taxi ifrågasätter transportstyrelsens beslut.

Niclas Aronsson. VD:n för Vikbolands Taxi ifrågasätter transportstyrelsens beslut.

Foto: Forsby Jan

Norrköping2016-02-02 18:22

Transportstyrelsen beslutade att återkalla företagets trafiktillstånd i början av 2016, eftersom företaget och dess trafikansvariga ansågs olämpliga att bedriva taxitrafik. Orsaken var det som kommit fram i Skatteverkets revision – att företaget lämnat oriktiga uppgifter om arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för beskattningsåren 2010, 2011 och 2012.

I Skatteverkets omprövningsbeslut framgick också att det fanns drygt 2,7 miljoner kronor i oredovisade löner under åren 2010-2012.

Men än har inte sista ordet sagts i frågan. Företaget och dess verkställande direktör Niclas Aronsson har överklagat Transportstyrelsen beslut till förvaltningsrätten, som beslutat att meddela inhibition. Det innebär att Vikbolands taxis taxibilar, som bland annat kör färdtjänstresenärer i Linköping, kan fortsätta rulla tills förvaltningsrätten slutligt avgjort sakfrågan.

– Vi har ännu inte tagit ställning i sakfrågan, men vi har meddelat inhibition för att skadorna för företaget skulle var irreparabla om Transportstyrelsens beslut verkställdes direkt, säger Tomas Fredén, rådman på tingsrätten.

Förvaltningsrätten behandlar målet med förtur och räknar med att det ska kunna avgöras inom några veckor.

I sitt överklagande pekar Vikbolands taxi på att Transportstyrelsens beslut kunna få mycket allvarligt följder om det verkställdes innan rättens handläggning hade hunnit slutföras. Bolaget skulle omedelbart tvingas upphöra med all sin taxitrafik, vilket oundvikligen skulle leda till uppsägningar av flertalet av de 120-140 anställda och en konkurs.

Men nu har alltså inhibition beviljats och Niclas Aronsson tror att allt kommer att reda upp sig. Dels för att företaget gjort rätt för sig och betalat samtliga skatter och avgifter, dels för att trafiktillståndet flyttats till ett nytt bolag.

– Trafiktillståndet ligger inte längre i Vikbolands taxi, utan i ett annat bolag: Högstad produktion. Jag har en vattentät plan. Det finns ingen anledning till oro, säger han.

Samtidigt ifrågasätter han Transportstyrelsens beslut.

– Våra jurister tycker också det är konstigt, eftersom det handlar om dubbelbestraffning. Vi har ju redan gjort rätt för oss efter en hanteringsmiss i löneredovisningssystemet. Vi har aldrig medvetet lämnat oriktiga uppgifter, säger han.

Men han är ändå bekymrad över att det här kan påverka företagets renommé.

– Vi har pratat med vår bank och våra största kunder så att de är informerade om turerna. Men jag är ändå rädd att vi kan förlora kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om