Minskade elevkullar ger mindre pengar till skolorna

Inga besparingskrav – men väl 100 miljoner kronor mindre att jobba med när elevkullarna minskar. Räkna med att vi kommer att få se fler nedläggningar och mer effektivisering inom skolorna i Norrköping de kommande åren.

Så här såg det ut i maj 2023 i samband med att utbildningsnämnden fattade beslut om nedläggningar av flera skolor. Det kommer att bli fortsatta förändringar inom skolorna när barn- och elevkullarna minskar.

Så här såg det ut i maj 2023 i samband med att utbildningsnämnden fattade beslut om nedläggningar av flera skolor. Det kommer att bli fortsatta förändringar inom skolorna när barn- och elevkullarna minskar.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-05-31 05:00

Nyheten i korthet

  • Skolor i Norrköping kommer att få mindre pengar i budgeten 2025 på grund av minskade elevkullar, trots att utbildningsnämnden undantas från effektiviseringskravet.
  • Enligt kommunens beräkningar kommer det finnas 2 400 färre elever 2033 än idag, på grund av minskad invandring och lågt barnafödande.
  • Dessa förändringar kommer att leda till effektiviseringar inom skolorna, med möjliga nedläggningar och färre anställda. Samtidigt kommer andra nämnder behöva spara mer.

När Borgerlig samverkan tillsammans med Sverigedemokraterna – enligt dem själva – väljer att prioritera barn och unga i budgetförslaget för 2025 innebär det bland annat att utbildningsnämnden undantas effektiviseringskravet på två procent.

Men trots det så blir det mindre pengar som satsas på skolorna 2025 jämfört med tidigare. Själva budgetramen sänks nämligen med nästan 100 miljoner kronor – 98,6 för att vara exakt.

– Det hade varit extremt tufft om vi utöver den sänkta budgetramen även fått ett besparingskrav på 82 miljoner. Det känns bra att vi ändå satsar på barn och unga, säger utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M).

Men kan man verkligen tala om en satsning när det blir 100 miljoner kronor mindre till skolorna?

– Inom utbildningsnämnden finns en klar koppling mellan budgeten och skolpeng, ju färre elever vi har desto mindre pengar får vi. Men det här är ingen besparing, det är en anpassning till befolkningsutvecklingen.

Enligt kommunens uträkningar kommer det 2033 finnas 2 400 färre grundskoleelever än vad som finns i år. Detta på grund av minskad invandring och rekordlågt barnafödande.

undefined
"Det kommer bli förändringar då vi måste anpassa oss efter minskade barn- och elevkullar", säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden om de närmaste åren.

Hur kommer det märkas att utbildningskontoret får mindre pengar att jobba med?

– Det är nu upp till utbildningsdirektören Jonas Eriksson och de övriga på kontoret att komma fram med förslag på hur verksamheten ska drivas när budgetramen förändras. Men det är klart att det kommer bli en jätteanpassning.

Vi kommer alltså att få se fortsatt effektivisering i form av bland annat fler nedläggningar under 2025?

– Det kommer bli förändringar då vi måste anpassa oss efter minskade barn- och elevkullar. När den nya organisationen kommer igång till hösten går vi över till att titta mer på de olika områdena, hittills har vi fokuserat på själva skolorna. I och med den nya organisationen får vi en bättre helhetssyn. I vissa områden minskar elevkullarna, i andra ökar de. Det styr vilket behov som finns.

Finns det risk för att personal sägs upp?

– Genomförs förtätningar kan det uppstå en övertalighet. Vi ser att vi har en stor andel obehöriga som är tillsvidareanställda, vi kommer att prioritera behörig personal.

När totalt fyra nämnder undantas det generella effektiviseringskravet, måste andra spara mer. Samhällsplaneringsnämnden (SPN) får dra det tyngsta lasset. 2025 måste de spara fem procent – vilket motsvarar 41,6 miljoner kronor.

– Det blir tufft. Vi måste tänka på ett helt nytt sätt nu, säger Tomas Tekmen (KD), ordförande i SPN.

SPN brukar för det mesta redovisa överskott, hur känns det att behöva ta den här smällen nu?

– Vi måste se till helheten. Vi ser hur socialnämnden och utbildningsnämnden har det jobbigt. De blir påverkade av våldsvågen och befolkningsutvecklingen på ett helt annat sätt än oss. 

undefined
"Norrköpingsborna kanske kommer få se att vi inte klipper gräsmattorna lika ofta, utan prioriterar exempelvis underhåll av lekplatser. Jag tror ändå gemene man har förståelse för det", säger Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Hur kommer de här besparingarna påverka Norrköpingsborna?

– Kontoret får ta fram förslag på prioriteringar, som vi politiker får besluta kring. Norrköpingsborna kanske kommer få se att vi inte klipper gräsmattorna lika ofta, utan prioritera exempelvis underhåll av lekplatser. Jag tror ändå gemene man har förståelse för det, säger Tomas Tekmen.

Klart redan nu är att satsningen på Norra kajen skjuts framåt och att kommunen stänger ner Himmelstalunds camping nästa år.

Totalt sänks kommunens investeringsram med 363 miljoner kronor för 2025–2028 i det budgetförslag som det politiska styret presenterat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!