Bakom aktionen står Abortmotståndarna MRO, Människorätt för ofödda. Chauffören, tillika ordföranden för aktivistgruppen var nervös innan aktionen.

– Det här är inget roligt jobb som jag gör, sa Mats Selander som körde lastbilen ensam.

Han kommer att genomföra aktionen i totalt sju städer. Först ut var Norrköping. Han höll lastbilen rullande hela tiden, förutom med stopp för att göra intervjuer.

Artikelbild

| Visuellt abortmotsstånd. ”Smaklöst”, sa en kvinna som inte vill synas i tidningen, om lastbilens framfart.

– Det är en ren skyddsåtgärd mot vandalisering. Vi är politiskt inkorrekta i åsikt och metod, och det provocerar. Folk vill spraya över bilderna och har saboterat backspeglarna, sa han.

"Det är inte fel att säga sanningen"

Mats Selander känner inga samvetskval.

– Det är inte fel att säga sanningen. Etik och moral handlar inte om jobbiga känslor.

Artikelbild

| Förbipasserande. ”Om det är en kvinna som till exempel har blivit gravid efter en våldtäkt så måste hon ju bli ledsen och arg om hon ser det här”, säger Erik Krigsman i sällskap av Arethi Tsalouchidou.

Han berättar att han får samtal från människor som har varit med om missfall, och därför tycker att det är jobbigt att behöva utsättas för bilderna.

– Men då säger jag att det barnet är värt de tårarna. Jag är inte kallsinnig, och jag vet att jag inte kommer att vinna någon popularitetstävling, men jag gör detta på grund av övertygelsen om alla människors rätt till liv, säger han.

Artikelbild

| Mot abort. Mats Selander ska köra antiabortbussen genom flera städer.

"Jag blir lite äcklad"

Lastbilen rullade genom Norrköpings promenader och genom Kungsgatan. Få verkade lägga märke till den. Det var först när lastbilen stannade och journalister frågade vad folk tyckte som kommentarerna kom.

Artikelbild

| Mot abort. Mats Selander ska köra antiabortbussen genom flera städer.

– Jag blir lite äcklad av bilderna, sade Arethi Tsalouchidou som gick förbi.

Kristina Ljungros, som är förbundsordförande på RFSU är upprörd.

– Det här är det mest extrema abortmotståndet som är hämtat från USA, säger hon.

Ser annat problem

Kristina Ljungros anser att problemet ligger i att oönskade graviditeter uppstår, inte att kvinnor avbryter oönskade graviditeter.

– Vi ska minska antalet oönskade graviditeter, men det antal som sker är rätt antal, ingen annan kan fatta beslut om att avbryta dem, säger hon.

Hon säger att MRO:s metoder enbart går ut på att skuld- eller skambelägga kvinnor som behöver avsluta sina graviditeter, istället för att förhindra att problemet uppstår.

– Om antalet oönskade graviditeter ska minska, då måste preventivmedel vara gratis för unga och ungdomsmottagingar måste ha sommaröppet. Forskning visar att det minskar antalet aborter.

Hon säger att länder som har förbjudit eller inskränkt aborträtten inte blir av med oönskade graviditeter. Hon använder Polen som ett exempel där kvinnor kan förhandla ned priset på en abort genom att inte få bedövning.

– Och i utvecklingsländer får kvinnor istället sätta livet till när när de hänvisas till illegala aborter, säger hon.

 

Du ser tv-inslaget ovanför artikeln.