"Bästa lättlästa" biblioteket 2009

Norrköpings stadsbibliotek har fått ännu en fin utmärkelse. Biblioteket fick i går i hård konkurrens priset som landets Bästa lättlästa 2009.

10 september 2009 00:21
Det var en stolt bibliotekschef Birgitta Hjerpe som tillsammans med sina medarbetare tog emot prischecken på tiotusen kronor.

 

- Prispengarna ska vi använda till en hel vecka av läsupplevelser, berättade Birgitta Hjerpe. Det blir i anslutning till Världsboksdagen i april nästa år.

 

Det är stiftelsen Centrum för lättläst som instiftat priset som nu delades ut för första gången. I konkurrens med bland andra Göteborgs stadsbibliotek och biblioteken i Strängnäs, Östersund, Falkenberg, Ängelholm med flera, tog Norrköpings stadsbibliotek hem priset.

 

Vill uppmuntra
- Vi vill uppmuntra och inspirera biblioteken att lägga stort engagemang på lättläst litteratur, framhöll Camilla Batal från Centrum för lättläst då hon överlämnade priset.

 

- Norrköpings stadsbibliotek har insett behovet av lättläst för många olika grupper. Här arbetar man med en aktiv marknadsföring såväl på biblioteket som genom uppsökande verksamhet.

 

Många målgrupper
Birgitta Hjerpe och hennes medarbetare förklarade hur man integrerat den lättlästa litteraturen i bibliotekets övriga verksamhet.

 

- Vi vänder oss till en mängd målgrupper. Det gäller så väl dyslektiker och funktionshindrade som ointresserade och ovana läsare. Det finns många grupper - unga som äldre - som har behov av lättläst litteratur, samhällsinformation och nyheter.

 

- Vi har också en utåtriktad verksamhet som vi är mycket stolta över. Tre bibliotekarier har ansvar för den sociala verksamheten, något som visar på att vi satsar och tar det här på mycket stort allvar.

 

Superbra
Stadsbiblioteket prisar särskilt sina cirka 200
läsombud, verksamma på allt från äldreboende till häktet:

 

- Vi driver den här verksamheten för många som har det tufft med att läsa. Tillsammans går vi ständigt framåt och hittar nya målgrupper med behov av lättläst, säger Birgitta Hjerpe. Det gäller inte minst barn- och ungdomsavdelningen. Det är viktigt att tidigt få de unga att börja läsa.

 

- Norrköpings stadsbibliotek har gjort och gör det här arbetet superbra, berömde Camilla Batal från Centrum för lättläst när hon lämnade över prispengarna.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Dandels