6 000 marschaller genom stan

För artonde året i rad vandrade Norrköpingsborna till nyårsfyrverkeriet på Saltängsgatan.

31 december 2017 20:00

Traditioner är till för att hållas. Det tycker Upplev Norrköping AB som arrangerar Nyårspromenaden.

– Vi startar traditionsenligt klockan 16.00 på Moa Martinsons torg. Damkören sjunger och sedan har vi varje år en välkomsttalare, i år är det Frida Södermark. Sedan går turen genom centrala Norrköping med ljusinstallationer från Norrköping light festival samt eldkonst och musik, säger projektledaren Maria Olofsson.

Frida Södermark är ultralöpare och flerfaldig svensk mästare i 100 km landsväg.

– Det är största auditoriet jag någonsin talat för. Mitt budskap är att orka, skapa målsättningar och se det positiva i tillvaron så att man får energi till allt man ska orka. Det handlar om inställning, att lyfta upp blicken och ta hjälp av alla fina saker man upplever längs vägen, säger hon.

Sedan starten 1999 har Nyårspromenden för många blivit ett givet inslag i firandet den 31 december.

– Vi har gått här förut men vi har firat jul och nyår mycket utomlands nu. Men i år har vi finfrämmande ända från Norrland så för dem är traditionen ju ny. Man vill hålla traditionen vid liv, säger Lars-Erik Pettersson.

Damkören hyllade Moa Martinson och Norrköpings historiska arv.

– Vi börjar med "Tänd ett ljus", sedan blir det "Stad i ljus" och därefter "Vi alla som väver" som är en sång som vår körledare Elisabet Hellman har tonsatt. Den har Moa Martinson skrivit och handlar om väverskorna här i Norrköping, säger Inger Lagerström som är ordförande i Damkören.

– Vi kommer också att sjunga "Det brinner en eld". I Martinsons "Mor gifter sig" står det att kvinnorna sjunger den när de gick till arbetet förr, säger Elisabet Hellman.

De båda tycker att det är synd att Moa Martinson-statyn just nu står mitt i en byggarbetsplats.

– Moa tittar ut som att hon står i duschen. Liksom säger "hallå!", skojar Inger Lagerström.

Läs mer: Så var filminspelningen – nyårsafton 1899

Hemvärnet hade tänt 6000 marschaller längs Nyårspromenaden som, precis som tidigare år, gick gatan upp och gatan ner, över Skvallertorget, ner mot Arbetets Museum där det bjöds på pepparkaka och glögg, vidare till Louis De Geer, under Gamlebro, via Refvens grund och med avslut på Saltängsbron. Där talade Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström på Grand hotells balkong.

Sedan började fyrverkerishowen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa