– Vi vet inte säkert, men det finns en oro för de här barnen, säger Malin Gren Landell, sakkunnig på utbildningskontoret.
Sedan 2015 ska skolor i Norrköpings kommun rapportera till utbildningskontoret om elever som man misstänker kan ha förts bort. Nu görs det både i början av höstterminen och i början av vårterminen. Årets siffra är högre än förra årets, men Malin Gren Landell tycker inte att det därmed går att säga att det faktiskt är ett ökat antal elever som försvunnit. Den högre siffran kan bero på att det tagit en tid innan den nya rutinen satt sig.
Hennes bild är att skolorna i år var väldigt noga med att svara på utbildningskontorets fråga. I samtliga fall har också en orosanmälan till socialtjänsten gjorts.
De 14 eleverna är spridda från lågstadiet upp till högstadiet och det är både pojkar och flickor. Inga anmälningar har kommit från gymnasieskolorna, där eleverna inte har skolplikt som i grundskolan.
Skolorna svarade på utbildningskontorets fråga tre veckor in i terminen.
– Jag är på gång att följa upp och se om skolorna nu vet mera om vad som hänt, säger Malin Gren Landell.
Hon räknar med att skolorna har fortsatt sina försök att få kontakt med eleven och familjen.
Vad är det man tänker kan ha hänt eleverna?– Det man kan tänka sig är att barnen kan ha blivit hemskickade på en uppfostringsresa eller för att giftas bort. Sedan kan det finnas andra skäl, som också är oroande utan att eleven är bortförd.