Kärlek på jobbet är okej - men inte för chefen

Få arbetsgivare säger att det finns en uttalad policy kring kärlek på jobbet, men chefen ska inte ha någon relation med en underordnad.

Foto:

Norrköping 2011-12-08 00:00

Linköpings Universitet med 3 800 anställda har de tydligaste riktlinjerna för nära relationer, bland de arbetsgivare som NT har frågat.

- Det är inte så att vi har något formellt förbud mot relationer, utan det handlar om hur man ska hantera det så att frågan om jävssituation inte ska uppstå, säger prorektor Karin Fälth-Magnusson.

I en promemoria har universitetsledningen formulerat en rad rekommendationer som kan vara relevanta om två personer inleder en kärleksrelation. En av åtgärderna går ut på att ingen av dem bör vara chef över den grupp där den andra ingår och att de inte bör ingå i samma beslutsorgan.

Många läkarpar
Landstinget Östergötland är en annan stor arbetsgivare med 11 663 anställda (2010) där kärleken spirar. Läkare är den yrkesgrupp som oftast hittar en livskamrat på jobbet, enligt Statistiska Centralbyrån. Landstinget har en praxis som säger att om en chef och en underlydande blir kära så ska han eller hon få en annan chef, men det finns ingen policy.

Norrköpings kommun, med cirka 9 000 anställda, har inte heller någon uttalad policy.

- Det är inte första gången medarbetare blir kära och det är inte förbjudet att bli kär, säger personalchef Per-Olov Strandberg, apropå giftermålet mellan stadsplaneringsnämndens ordförande Mattias Stenberg (MP) och nämndsekreteraren Lina Stenberg.

Konsekvenser
Han vill dock inte uttala sig om det aktuella paret, utan uttrycker sig bara generellt.

- Helst ska man själv fundera över vad det får för konsekvenser för verksamheten. Om det inte fungerar kan vi på personalkontoret bli inkopplade.

Brukar det vara kvinnan som får flytta på sig?

- Ja, om jag ska vara riktigt ärlig brukar det nog vara så.

Bemanningsföretaget Pema, som har 300 årsanställda, har ingen policy om kärleksrelationer på jobbet.

- Vi har absolut inget mot kärlek. Vi tycker det är jätteroligt om folk är kära i varandra, säger HR-chefen Jan Malmberg på Pema.

Påverkar jobbet
Det är först om kärleken går ut över arbetet som ledningen agerar.

- Jag har stött på det vid två tillfällen under mina fem år här och båda gångerna var det faktiskt så att arbetsledarna tyckte att de försvann mellan varven, eller stod och kuckelurade med varandra lite för mycket.

Vid de tillfällena pratade ledningen med paret.

- Vi sade att det är jättekul att ni är kära men ni får inte låta det gå ut över arbetet.

På NT, med 110 anställda, finns inte heller någon policy. HR-chefen Karin Wetterstrand tycker det är naturligt att kärlek kan uppstå på en stor arbetsplats, men betonar att det är viktigt att chef och medarbetare på samma avdelning inte har en relation.

Läs mer om det här i torsdagens Norrköpings Tidningar.

Fakta Kärlek på jobbet

De yrken där flest har ett parförhållande. Siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

n1. n2. n3.n4.n5.n6.n7.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om