Bedragare slipper åtal
För fyra år sen gjorde polisen, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten en gemensam razzia mot telemarketingbolaget Jobpoint i Norrköping. Tillslaget blev ovanligt lyckat.
Kvinnan som han drev Jobpoint tillsammans med är även hon dömd för bedrägerier, men inte lika omskriven som Greven. Även hon har skyddad identitet och har bytt namn flera gånger.Men trots att misstankarna mot dem var starka och bokförings- och skattebrotten bedömdes som grova så dröjde åtalet. Och när Greven avled i april 2007, 49 år gammal, kallnade utredningen väsentligt.Åklagare Jonas Strömberg fick då svårare att åtala kvinnan eftersom hans bedömning var att Greven varit den drivande.- I och med att han dog så saknar jag möjlighet att styrka brott mot de andra inblandade. Det var han som styrde, säger Jonas Strömberg.Thailandbedragare
Därför har han nu fattat beslutet att lägga ner förundersökningen. Men kvinnan som i dag är 58 år gammal och fortfarande bor kvar i Norrköping har fortsatt att dyka upp i brottsliga sammanhang. Hon dömdes så sent som i september förra året för medhjälp till bedrägeri. Då hade hon hjälpt de unga killar som sålde icke fungerande spärrtjänster från Thailand. Hon lät dem använda hennes bankkonton för att ta emot betalningar och för det fick hon villkorlig dom och 60 dagsböter. - Det spelar också in att hon är dömd nu. Om vi hade haft med det vi möjligen kan styrka av det här gamla så hade det inte förändrat straffet, säger Jonas Strömberg.De drygt 400 000 kronor som polisen beslagtog i samband med razzian gick till Skatteverket för att täcka skatteskulder som Jobpoint och närstående bolag hade.
Jobpoint
I början av 2006 hade Jobpoint ungefär 20 fast anställda, men uppemot hundra ungdomar sysselsattes totalt. Greven och den då 54-åriga kvinnan greps och satt anhållna under tre dagar i februari. De misstänktes för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Kvinnan misstänktes även för att ha satt in sin far i styrelsen för bolaget utan att han visste om det och anklagades därför också för urkundsförfalskning. I juli 2006 försattes Jobpoint i konkurs och först då kunde personalen få lön via den statliga lönegarantin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!