Anrikt Vadstenaföretag läggs ner till sommaren

Vadstena Varmförzinkning har funnits i över 50 år. Men till sommaren är det slut, då läggs företaget ner.

Kinna och Patrik Göransson, ägare av Vadstena Varmförzinkning, tvingades för en tid sen ge de elva anställda det tunga beskedet att företaget läggs ner.

Kinna och Patrik Göransson, ägare av Vadstena Varmförzinkning, tvingades för en tid sen ge de elva anställda det tunga beskedet att företaget läggs ner.

Foto: Peter Calén

Näringsliv2022-02-14 15:30

– Ett jättejobbigt besked att ge till de anställda. Men det finns tyvärr inget annat att göra. 

Patrik Göransson är vd för bolaget som han äger tillsammans med sin fru Kinna. Det är bara några år sen de köpte det anrika företaget som startade på den här platsen 1968 och som under åren arbetat med att ytbehandla stål för alla möjliga ändamål, som släpkärror, trädgårdsmöbler, lyktstolpar, fasader och broar.

Innan dess hade bolaget utökats efter uppköpet av Prozink i Aneby och utsikterna var goda. Men så slog pandemin till.

– Vi har tappat 22 procent av vår omsättning fram till nu och inte lyckats återta det tappet. Vi har tvingats konstatera att ökade kostnader för inköp av varor slagit ännu hårdare mot våra tidigare svårigheter att få lönsamhet, berättar Patrik Göransson. 

Därför tvingades man för en tid sen ge de elva anställda det tunga beskedet att företaget i Vadstena läggs ner och man koncentrerar sin verksamhet till sitt andra ben, bolaget i Aneby.

– Som en jämförelse kan man säga att vi enligt vårt miljötillstånd får behandla 8 000 ton material här i Vadstena och 5 000 ton i Aneby. Under 2021 har vi kört 3 500 ton totalt, vid båda anläggningarna. Då förstår man lite hur marknaden är just nu och att det inte är hållbart att köra vidare.

Att anläggningen i Vadstena är den som läggs ner har flera orsaker.

– När vi spaltade upp för- och nackdelar stod det klart ganska tidigt att fördelarna med anläggningen i Aneby övervägde markant. Det är en helautomatisk process medan vi här i Vadstena är helt manuella. De här lokalerna är väldigt slitna och processen kräver mer personal än vi i dagsläget kan få intäkter till.

Kommer någon i personalen följa med från Vadstena till Aneby?

– Nej. 

Hur är stämningen bland personalen?

– Vår känsla är att det här trots allt var ganska väntat, säger Kinna. Det var ett mycket jobbigt besked att ge, men de flesta har sagt att de inte var särskilt överraskade över att det kom. De har också sett hur omsättningen gått ner den senaste tiden.

Området där Vadstena Varmförzinkning ligger ägs av företaget och omfattar 16 000 kvadratmeter. Ägarna hoppas att kunna avyttra fastigheten så snart det är möjligt.

– Vi räknar med att slå igen portarna till verksamheten till sommaren, sen har vi en del att göra med att återställa fastigheten enligt länsstyrelsens riktlinjer och att någon ny ägare ska kunna ta över någon gång från i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!