Musikfestival med toner från medeltiden

Fjärde upplagan av Söderköpings Gästabud inleds med medeltida musik
i S:t Laurentii kyrka på torsdagskvällen 10 september.

5 september 2009 00:16
Den första nordiska medeltida musikfestivalen hålls i Söderköping. Trion Camerata Abonensis från Åbo inleder.

 

- De framför sånger som sjungits i Åbo katedralskola på 1200- och 1300-talen, berättar Lars Jonsson, konstnärlig ledare för arrangemanget där även Svenska kyrkan och Söderköpings kommun samverkar.

 

Bjöd "smakprov"
Vid en pressträff gav Lars Jonsson och skådespelaren Mats Huddén ett "smakprov" ur festivalprogrammet som fortsätter på fredagen när ensemblen Gemma, med säte i Skåne och på Gotland, sjunger gregorianska sånger ur Skaramissalet i S:t Laurentii kyrka.

 

Jonsson spelar på knäppharpa och hackbräde och Huddén föreställer den franske författaren och musikern Guillaume de Machaut vars kärleksdikter och sånger skrivna på 1300-talet framförs i ett program i Drothems kyrka på lördagen.

 

- Jag måste kunna göra texten begriplig, men ändå vara varsam, för det är en gammal text. Vi skådespelare måste kunna stå för texten, men jag tycker jag har fått ett flyt som känns bra, säger Mats Huddén.

 

I Drothems kyrka uppträder också tre musiker från Modus, det norska centret för medeltida musik i Oslo.

 

Trio från Danmark
I S:t Laurentii kyrka kan man på lördagen lyssna på sångtrion Ulv från Danmark som framför ballader och koraler. Sveriges Radio, P2, spelar in konserten. Söndagens mässa i
S:t Laurentii kyrka har medeltidsmusik som tema:

 

- Det kommer att bäras en mässhake från medeltiden och det läses texter på latin, säger kyrkomusiker Charlotte Svensson.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!