Han tar sin musik till Jamaica

"Jag har längtat till Jamaica. Det ska bli ett par jättespännande veckor där jag hoppas skapa nya kontakter som ger ny musik", säger Kiihjano från Norrköping.

Kiihjano åker snart med sin musik till Jamaica. "Det är en dröm som går i uppfullelse", säger han.

Kiihjano åker snart med sin musik till Jamaica. "Det är en dröm som går i uppfullelse", säger han.

Foto: Roland Klinga

Musik2019-11-01 17:00

Han kallar sig för Kiihjano, men heter egentligen Daniel Karlsson. Det är reggae som är hans grej och har kanske alltid varit. Redan 2014 släppte han sin första singel och hela tiden har det handlat om att utvecklas, berättar han.

– På sistone har jag haft fokus på att sjunga på svenska. Det har tagit mig över hela Sverige. Från nord till syd. Det har varit en häftig resa och svårt. I varje fall först. Svenska blir liksom mer direkt och jag tror också att du blir mer självkritisk när det är på svenska, säger han.

Senaste halvåret har han jobbat med sin nya EP "Lion Paw", som släpps 8 november. Och i och med den har han bytt tillbaka till engelska igen. Han förklarar vad det var som fick honom att byta språk.

– Jag kände att jag inte hade riktigt det fokus jag ville ha när jag gjorde låtar på svenska. När jag bytte språk tog jag ett stort kliv i utvecklingen mot ett nytt sound. Jag, producenten Cortés och Laurence Ibrahim, mix och master, har jobbat jättehårt för att göra något nytt och ännu bättre. Jag tycker att vi är där nu, säger Kiihjano.

För att få extra skjuts på sina nya låtar och för att uppfylla en gammal dröm åker han den här veckan till Jamaica. Där ska han göra reklam för nya EP:n. Men också träffa musiker som han hoppas kunna samarbeta med och för att göra nya låtar till nästa år.

– Det ska bli så kul att åka dit. Vi ska förstås jobba. Men jag vill också se en del av ön. Det är liksom en dröm. De jobb vi ska göra är bland annat någon intervju. Men vi ska också filma musikvideos till den nya skivan. Vi hoppas också kunna göra en dokumentär om resan. Det är också planerat att möta en del musiklegender på ön, säger han och ler.

Hans singel "Weh Dem A Gwaan" har redan fått stor uppmärksamhet inom reggaevärlden. Både kritiker och lyssnare har gillat den och när den släpptes genom en av världens största communities inom genren, "ReggaeVille", nådde den ut till en möjlig publik på en miljon prenumeranter på Youtube

– Det är roligt att det händer saker. Det gör mig stolt. Sen får vi se. Jag hoppas att jag kan få en hel del uppmärksamhet. För det är bra låtar vi har gjort tillsammans, säger Kiihjano.

När Kiihjano är tillbaka i Sverige kan ni se honom live på bland annat Arbis Bar & Salonger i Norrköping. 30 november är datumet när han gästar General Knas turné "Legalideng Vol.2".

Här i studion har han jobbat under ett halvår med sin nya EP med hjälp av producenten Cortés och mixaren Laurence Ibrahim.
Här i studion har han jobbat under ett halvår med sin nya EP med hjälp av producenten Cortés och mixaren Laurence Ibrahim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!