Så undviker du att bli lurad vid båtköpet

När vårsolen lyser vaknar längtan hos många att köpa båt. Marknaden för båtar är stor, speciellt nu under vår- och sommarsäsongen. Tyvärr är även risken att bli lurad stor. Vi tipsar om vad du ska tänka på innan båtköpet.

Bild: Bertil Ericsson/Scanpix
Det är inte bara marknaden för båtar som är stor nu under vår- och sommarsäsongen. Tyvärr är även risken att bli lurad stor.

Bild: Bertil Ericsson/Scanpix Det är inte bara marknaden för båtar som är stor nu under vår- och sommarsäsongen. Tyvärr är även risken att bli lurad stor.

Foto:

Motor2008-04-03 16:22

Tyvärr är även risken att bli lurad stor. Vi tipsar om vad du ska tänka på innan båtköpet.
Att köpa båt är ofta en stor investering. Många stulna båtar säljs vidare, så ska du köpa en begagnad båt ska du alltid kolla med Polisen eller Larmtjänst så att båten du tänkt köpa inte är efterlyst. Sedan den 1 juli 2003 går det inte längre att hävda att man gjort ett köp i god tro. För dig som köpare innebär det att du inte längre kan hävda att du köpt en stulen båt i god tro och få behålla den. Den ursprungliga ägaren har däremot rätt att få tillbaka båten utan att betala dig som köpare något.

Innan du köper begagnat bör du tänka på följande:


  • Kontrollera säljarens identitet. Om han eller hon är ovillig att lämna ut namn och personnummer finns all anledning att bli misstänksam.

  • Kontrollera båtens och motorns identitet. Skriv av skrovnumret och motornumret. Var noggrann. Skrov- och motornummer kan vara förfalskade.

  • Be att få se kvitton, försäkringshandlingar och eventuella garantibevis.

  • Kontrollera säljaren och flera ägarled bakåt om det är möjligt. Det är viktigt att kolla att säljaren verkligen äger båten han eller hon vill sälja. Kolla också att båten är betald. Annars kan du som köpare få betala båten en gång till därför att säljaren hade ett avbetalningskontrakt.



Kolla CE-märkningen
Tyvärr är det inte bara när du köper båt av en privatperson som du riskerar att bli lurad. Många som råkat illa ut vid båtköp har köpt båt av företag som verkar över nätet och säljer importerade båtar. Sedan den 16 juni 1998 är det lag på att alla fritidsbåtar från 2,5 meter till 24 meter ska vara CE-märkta. Det innebär att alla fritidsbåtar tillverkade eller importerade efter det här datumet ska vara provade och CE-märkta av tillverkaren eller importören. För en importerad båt är det alltså inte tillverkningsåret som är viktigt när det gäller kraven om CE-märkning utan vilket år båten importerades till EU. Om säljaren påstår att båten importerats före den 16 juni 1998, och därmed inte behöver vara CE-märkt, bör du kräva att få se någon typ av dokument som styrker detta. Det kan vara importhandlingar, försäkringsbevis eller liknande. Med import menas enbart båtar importerade från länder utanför EU. Utan CE-märket får båten inte släppas ut på EU:s marknad. Många oseriösa företag lovar dig som kund att de ska hjälpa till att CE-märka båten och importera den till Sverige. Tyvärr är det vanligt att du får betala för en båt som sedan aldrig levereras eller att det kommer en båt där CE-märkningen bara är en bluff.

Andrahandsvärdet viktigt
Att som privatperson köpa eller äga en båt som inte är CE-märkt är i sig inte olagligt. Men det kan vara bra att veta att näringsidkare inte får sälja båtar som inte är CE-märkta och därför inte är intresserade av att ta sådana i inbyte. Det begränsar marknaden vid försäljning och minskar andrahandsvärdet. Dessutom kan det vara svårt att försäkra en båt som inte är CE-märkt. Det påverkar andrahandsvärdet eftersom ingen vill köpa en båt som sedan inte går att försäkra. Förr eller senare kommer du vilja sälja din båt och då är andrahandsvärdet viktigt. Kontrollera därför alltid företaget du tänker handla av innan ni gör affär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!