Rattfylla bakom hälften av dödsolyckorna
125 personer dör och tusentals personer skadas varje år i alkoholrelaterade olyckor. Så här runt storhelgerna är det många som sätter sig bakom ratten trots att de har druckit. Men en rattfyllerist är inte bara livsfarlig för sig själv, utan för alla som åker med i bilen och alla som råkar komma i vägen.
Bild: Pontus Lundahl/Scanpix Förmågan att köra bil försämras redan vid 0,1 promille alkohol.
Foto:
på fyllan tänker inte på riskerna, utan är mest rädda för att åka fast. Det har gjorts flera hundra undersökningar om hur människors prestationsförmåga försämras när vi har druckit alkohol. Förmågan att köra bil försämras redan vid 0,1 promille alkohol i blodet. Bland det första som händer är att man tappar förmågan att hålla koll på flera saker samtidigt. Utan den är man en livsfarlig förare. Dessutom blir man snabbt mycket dålig på att klara upp oväntade situationer. Vad många inte vet är att redan vid låga alkoholhalter försämras mörkerseendet. Det är allvarligt eftersom fyllekörning oftast inträffar nattetid.
Ungdomar högriskgrupp
Även dagen efter är man en dålig och farlig förare. En undersökning visar att upp till tre timmar efter att man kommit ner till 0 promille fungerar man ändå 20 procent sämre som förare.
Enligt Vägverket finns det två högriskgrupper när det gäller rattfylleri - ungdomar och missbrukare. Jämfört med andra åldersgrupper är unga förare oftare inblandade i trafikolyckor. Det gäller speciellt unga män som ofta överskattar sin förmåga som förare och underskattar riskerna. I kombination med alkohol blir resultatet ofta förödande.
För att inte hamna i situationer som riskerar att sluta med att du eller någon annan sätter sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol bestäm redan i förväg hur du ska ta dig till och från festen eller krogen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!