Bilpooler blir allt populärare
Redan i slutet på 1970-talet startades den första bilpoolen i Sverige. Men det var först 20 år senare som den här verksamheten tog riktig fart. Och på den vägen är det. Det har blivit allt mer populärt med bilpooler.
I dag finns det ett 40-tal bilpooler över hela landet. De flesta är kooperativa föreningar där ett antal hushåll delar på bilarna.
- Men det finns även ett par kommersiellt drivna bilpooler, en med bas i Göteborg och en i Stockholm, säger Per Schillander.
Hans bedömning är att den här verksamheten kommer att växa just på den kommersiella sidan där både företag och privatpersoner utgör underlag för en väl fungerande och ekonomiskt hållbar bilpool.
Det är svårare att klara ekonomin i mindre bilpooler. För att en bilpool ska gå ihop behövs cirka 15 medlemmar per bil. De mindre bilpoolerna har också en svår balansgång att gå eftersom de flesta privatpersoner behöver bil samtidigt och då företrädesvis på helgerna.
Med ett större underlag skulle det gå lättare att komma ifrån de problemen.
- Min förhoppning är att företag, kommuner och andra organisationer sluter sig samman och gemensamt köper tjänster från kommersiella bilpooler. Det tjänar alla på, säger Per Schillander.
Fördelarna med ett sådant förfarande är många. Framförallt blir lönsamheten bättre eftersom bilarna kan användas betydligt mer än om det bara är privatpersoner som ingår i bilpoolen.
I dag finns det bilpooler över hela landet. De flesta i storstäderna, men även ute i landet.
- Och trenden är att intresset för bilpooler ökar. Förutom att det är bekvämt och ekonomiskt fördelaktigt för den enskilde är det också bra för miljön, påpekar Per Schillander.
- En studie har visat att resandet för företagen minskar med cirka tio procent och för privatpersoner är minskningen 30 procent. De som är med i en bilpool gör bara de nödvändiga resorna. Jag brukar säga att man källsorterar resandet, säger Schillander.
Och fortsätter:
- Systemet med bilpooler är ett mycket bra sätt att göra resandet effektivare. Det är den felande länken till ett flexibelt resande med olika transportsätt. Bilpoolskunder använder också kollektivtrafiken på ett bättre sätt än andra.
De privatpersoner som väljer att bli medlemmar i en bilpool är vanligtvis personer som inte behöver bil i i vardagslivet, till exempel för att ta sig till och från arbetet, utan kanske bara är i behov av bil någon eller några gånger i månaden. Många familjer som då och då är i behov av en extrabil väljer att gå med i en bilpool i stället för att äga två bilar.
- Som jag ser det finns det nästan enbart fördelar med bilpooler. Det här är något som kommer mer och mer. Utvecklingen har bara börjat, säger Per Schillander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!