Han stoppade övergrepp på Bråvalla

Han ingrep och lyckades avstyra ett övergrepp under Bråvallafestivalen men blev själv misshandlad.

"Mina vänner kallar mig för 'arg vegan' - det beror väl på mitt engagemang och att jag inte äter kött".

"Mina vänner kallar mig för 'arg vegan' - det beror väl på mitt engagemang och att jag inte äter kött".

Foto: Anders Törnström

Motala2017-08-05 09:00

Videon är inte längre tillgänglig

Simon Skårstedt från Motala gick genom tältcampingen på Bråvallafestivalen i slutet på juni 2017 när han hörde ett rop på hjälp. Tre män i 25-30-årsåldern höll fast en kvinna i 20-årsåldern och tafsade på henne.

Simon beskriver att han blev rent ut sagt förbannad när han hörde och såg händelsen och reagerade direkt genom att slita bort de två som höll fast tjejen. Han skrek då åt henne att springa därifrån och hon tog sig snabbt från platsen. De tre killarna gav sig då på Simon och misshandlade honom. Han lyckades försvara sig och fick sedan hjälp därifrån och undkom händelsen med blåmärken samt skador i nacke, rygg och på ena benet.

Vad har du, drygt en månad efter händelsen, för tankar om det som inträffade?

– Det som hände har jag släppt. Men vad jag grubblar på är hur man kan ändra synsättet som många killar har på tjejer. I media kanske man förstorar övergrepp på festivaler. Men övergreppen är verkligen ett problem i sig. Det är i alla fall vedervärdigt att många killar ser sig ha rätt att göra det de gör mot tjejer.

Efter händelsen har Simon fått en del hatmejl men inte i någon större mängd och det är inte något som han fäster någon större vikt vid.

Vad har du för åsikt om att man nu lägger ner Bråvallafestivalen?

– Det är bra att man säger ifrån men synd för nu får ju dessa personer rätt, de personer som bara är ute efter att förstöra.

En stor del av problemet med dessa övergrepp ser Simon i en machokultur som bland annat frodas i modern hip-hopkultur.

– Där finns en del attityder som är direkt objektifierande av tjejer. Tjejen blir en symbol, ett objekt. Endast till för att mannen ska framstå som störst, bäst och vackrast. När yngre grabbar utan perspektiv tar del av detta så blir det fel.

Simon Skårstedt arbetar just nu som personlig assistent. Det har han gjort sedan han kom hem från Dublin där han var från september 2015 fram till våren 2016.

– Jag läste engelska där och passade även på att umgås med människor från många olika kulturer. När jag kom hem från Irland började jag direkt att jobba som personlig assistent.

I vinter blir det att åka norrut och närmare bestämt Orsa där Simon ska arbeta med turister samt träna och köra draghundar. För draghundar är en av hans passioner.

– Ja jag har alltid varit förälskad i den typen av hundar.

Han bor hos turistanläggningens ägare som har en kennel med draghundsverksamhet.

– Jag åker upp till första oktober och kommer hem igen när snön är borta.

Ett annat intresse hos Simon är motorsport och han har jobbat en hel del med att hjälpa till på Mantorp Park. Förra säsongen blev det några gånger i månaden men i år har det inte blivit så mycket då det har kolliderat med hans ordinarie arbete.

– Jag har alltid gillat motorer och det som brummar. När jag var liten så var det speedway som gällde. Numera följer jag det bara på tv och kollar statistik och så.

Planerna i den närmaste tiden framåt för Simon blir att han beger sig norrut. Han betonar att han trivs i Orsa och hos hundarna.

– Det finns dessutom ingen mobiltäckning där uppe så jag kopplar verkligen av.

Vad blir det efter Orsa då?

– Jag fortsätter som personlig assistent. Vintern efter det finns det planer på att eventuellt åka till Nya Zeeland.

Några tankar för framtiden?

– Jag har nog funderingar på att bli veterinär. Men nästa vecka kanske det blir något annat.

Namn: Simon Skårstedt

Ålder: 21 år

Bor: Motala

Familj: Mamma och pappa

Sysselsättning: Personlig assistent.

Intressen: Draghundar, motorsport (drifting), musik, extremsport, mänskliga rättigheter, djurrättigheter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om