– Det smakar bättre med egenodlad purjolök. Den blir färskare så klart i och med att man den bara blir någon dag gammal, Martin Schwartz.
Martin och Simon Schwartz har lantbruk i blodet. Föräldrarna driver Greppstad gårdsbutik och sedan de båda två var barn har de varit med föräldrarna ute på gärdena. Först var det maskiner och traktorer som lockade men ju äldre de blivit desto mer intressant har det som växer blivit.
– Intresset för jordbruk har alltid funnits där. Vi var med pappa jämt, i princip sedan vi kunde gå. Från början var det framförallt traktorer och maskiner som lockade sedan när man blev äldre fick man upp ögonen för det som finns på gärdena, säger Simon Schwartz.
För fem år sedan ungefär startade bröderna sitt företag Bröderna Schwartz lantbruk och den huvudsakliga sysselsättningen är spannmålsproduktion men det räckte inte till för att ha arbete året runt för bröderna. Under ett par års tid har Martin Schwartz hyrt ut sig till andra gårdar i närheten. För att ha arbete året runt började bröderna titta sig omkring för att hitta något mer att göra och i år är det premiär för bröderna purjolöksodling.
– Det som lockade var att man ville ha fler grenar att stå på och hitta en egen väg till lite högre omsättning. Och nu har vi planterat 235 000 plantor på 1,5 hektar, säger Martin Schwartz och får medhåll av sin bror.
Enligt bröderna passar jorden i marken för att odla grönsaker eller rotfrukter. Båda två kände att de ville hitta en egen nisch istället för att konkurrera med de flertalet potatisodlare som finns i länet.
– Vi vet knappt själva varför det blev purjolök. Vi har ju kollat runt på olika grejer i flera år sedan hörde vi på lite omvägar att det var efterfrågan på purjolök och den svenska som finns odlas i Skåne. Häromkring finns det ingen, säger Martin Schwartz.
Tidigt i våras planterades de 235 000 plantorna i marken och nu under sommaren har man kunnat skörda de första lökarna. Än så länge har de bara sålts i Greppstads gårdsbutik men tanken är att den närproducerade purjolöken ska dyka upp i flera butiker.
– Om några veckor ska vi börja skörda på riktigt och då är planen att vi ska leverera till några butiker genom grossisten Moek. Vi vet faktiskt inte själva vilka butiker vi kommer hamna i, säger Simon Schwartz.