Motalabor kidnappades - sju personer dömda

Den skuldsatte Motalabon kidnappades. Nu har dom fallit i målet, som har koppling till sprängningen av en villa i Motala.

Sent på kvällen den 31 mars sprängdes delar av en villa i Motala. Syftet kan ha varit att skrämma de två Motalaborna till tystnad.

Sent på kvällen den 31 mars sprängdes delar av en villa i Motala. Syftet kan ha varit att skrämma de två Motalaborna till tystnad.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala kommun2019-10-30 18:00

Samtliga sju åtalade för inblandning i samband med händelserna i Floda utanför Göteborg mellan den 22 och 24 februari i år dömdes på onsdagen.

Under ett och ett halvt dygn hölls två Motalabor inspärrade i ett mindre hus innan de lyckades övermanna en vakt, fly och larma 112. En av männen utsattes för en utdragen misshandel där han bland annat blev tejpad, försedd med ögonbindel och utsatt för tortyrliknande våld.

Bakgrunden var en skuld som hamnat hos personer i den undre världen för indrivning. Enligt Alingsås tingsrätt tvingades en av Motalaborna låna ihop 150 000 kronor för att betala gärningsmännen, som som hotade att annars skada hans familj

Den 31 mars, mitt under utredningen, användes dynamit för att spränga delar av en villa i Motala. I huset bor anhöriga till ett av brottsoffren. Åklagaren har tolkat sprängdådet som ett sätt att tysta målsägarna. Domstolen konstaterar att båda har ändrat sina uppgifter och inte velat medverka i utredningen, en reaktion som anses fullt naturlig mot bakgrund av en eventuell hotbild. Det gäller trots att det inte finns någon utredning som med säkerhet visar att sprängningen skedde till följd av händelserna i Floda.

Tre personer döms för människorov och grovt olaga tvång till fem års fängelse. Två döms för medhjälp till samma brott till ett och ett halvt respektive två års fängelse.

Ytterligare två personer döms för penningtvättsbrott genom att ta emot brottsutbytet och delvis lämna det vidare. Påföljden blev villkorlig dom och böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!