Tuff kritik från Pia Liedholm

– Jag ser ingen framtid för mig som anställd inom kommunen, säger Pia Liedholm, kommunens avvecklade skärgårdssamordnare.

Risk. – För mig är det klart att man har en önskan att nedrusta skolan i S:t Anna, säger Pia Liedholm.

Risk. – För mig är det klart att man har en önskan att nedrusta skolan i S:t Anna, säger Pia Liedholm.

Foto: Michael Bercu

Mogata2016-01-23 12:20

Det har gått lite drygt en månad sedan det blev offentligt att Pia Liedholm får sluta sin tjänst som utvecklare av S:t Anna. Hon vet inte varför hon fick sluta som skärgårdssamordnare. Hon tycker inte att hon fått några bra svar på det. Hon är inte heller helt säker på om hon vill fortsätta att jobba på kommunen.

– Det har varit så många konstigheter. Först hölls en förhandling med ett fackförbund om mig. Men det var inte med mitt fack. Sen fick jag veta att mina arbetsuppgifter skulle bli väldigt diffusa. Det jag har fått veta är att jag ska arbeta med ”förekommande uppgifter” på turist­byrån. Vad är det? Tidigare har jag haft en lång arbetsbeskrivning, säger hon.

Har du någon gissning varför din tjänst avvecklas?

– Man har sagt att det varit oklart hur min roll varit. Att jag varit någon slags ”solitär”. Men det var helt klart att jag jobbade direkt under kommunchefen. Det var ingen tvekan om att det var där jag hade min plats i strukturen. När sedan Mattias Ravander säger att det inte finns någon koppling till ledningen är det helt enkelt inte sant, säger hon.

Hon tror också att det faktum att förra kommunchefen Susanne Sandlund fick sluta har haft betydelse för inriktningen på hennes uppdrag. Allt som den gamla chefen stod för ska sopas bort.

– Det var henne jag blev anställd av och det var under henne som arbetet bedrevs. Det har säkert haft betydelse, säger hon.

Alldeles precis i dagarna avslutades den medborgardialog som den styrande majoriteten haft om S:t Annas framtid, det så kallade S:t Anna-paketet. Pia Liedholm ger inte mycket för förslagen eller den dialog som hållits.

– Politikernas förslag är, om dom genomförs, väldigt negativa för bygden. Vi hade jobbat fram 32 punkter som skulle utveckla Sankt Anna. Nu verkar dessa punkter vara helt bortglömda. Det är bara nio månader sedan vi presenterade dem. De var framtagna med hjälp av kommunens tjänstemän. Med hjälp av människor med utbildning och kompetens om bygden, säger hon.

Att Pia Liedholm är väldigt kritisk mot paketet gör hennes situation som kommunanställd väldigt komplicerad. Hon är medveten om det, säger hon. Samtidigt kan hon inte vara tyst. Det handlar om att kunna leva med sig själv. Om att stå upp för sina åsikter

– Säger jag inte vad jag tycker skulle det vara väldigt konstigt. Jag bor också här ute och skulle påverkas väldigt negativt om förslagen genomfördes. Det finns redan en bra handlingsplan framarbetad. Men nu låtsas man inte om det. Jag förstår inte. Det verkar finnas någon dold agenda, säger hon.

Men är inte S:t Anna-paketet bara ett diskussionsunderlag?

– Paketet har tagits fram av tre gruppledare i den styrande majoriteten. I texterna talar man om att saker "ska vara genomförda". För mig är det helt klart att man har en önskan att stänga äldreboendet och nedrusta skolan i S:t Anna. Jag ser också i det är fullt av felaktigheter i förslaget, som inte är något förslag. Det är som om man har bestämt sig, säger Pia Liedholm.

Men kan du tänka dig att jobba kvar på kommunen?

– Jag är ju väldigt tveksam till att jobba med något som är så vagt beskrivet som det är nu. Jag tror inte att jag skulle trivas med det. Så är det någon som har ett jobb som går ut på att jobba för utvecklingen av skärgården kan den väl höra av sig, säger hon och skrattar.

Oklarheter. Pia Liedholm tycker inte att hon fått någon godtagbar förklaring till varför hennes tjänst som skärgårdssamordnare avvecklades. Hon är också högst osäker på om hon vill jobba kvar i kommunen.
Oklarheter. Pia Liedholm tycker inte att hon fått någon godtagbar förklaring till varför hennes tjänst som skärgårdssamordnare avvecklades. Hon är också högst osäker på om hon vill jobba kvar i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om