Här gjordes de ovanliga fynden i jorden

Ett kranie från obestämd tid grävs upp. Men arkeologen är oförberedd på vad han mer ska hitta.

Det här fyndet är riktigt ovanligt. En skalle med en tio centimeter lång järnpil inuti. Det finns minst två tänkbara strider på 1300-talet som den kan komma från.

Det här fyndet är riktigt ovanligt. En skalle med en tio centimeter lång järnpil inuti. Det finns minst två tänkbara strider på 1300-talet som den kan komma från.

Foto: Rikard Hedvall

Mogata2019-09-12 21:10

Intill väggarna på Skällviks kyrka har det grävts upp tre hål. Arkeologer har varit med på plats. De har upptäckt flera skelett och tror att det legat en gammal trä- eller stenkyrka någon gång på 1100-talet på samma plats. Nu i september gjorde de en fantastisk upptäckt.

– Det låg fyra skelett där intill kyrkan. Vi såg dem från huvudet och till midjan. Resten var dolt under kyrkans västra grundmur. Det visar att de är äldre än muren, säger Rikard Hedvall, arkeolog på Stockholms historiska museer.

– Till vänster syns armarna och ryggraden från en ungdom men kraniet saknas och benen är under muren. Bredvid ligger en ungdom till och till höger finns ett spädbarn. Sedan har vi hittat ett kranium till men där syns inte kroppen, berättar han.

Men nästa upptäckt förvånade honom mycket.

– Vi hittade en skalle med en tio centimeter lång järnpil inuti. Jag vet inte från vilken strid den kommer men det finns två tänkbara på medeltiden från 1300-talet.

Båda striderna handlar om Folkungaätten som var regenter i Sverige på den tiden. Den ena striden stod i Stegeborg 1318. Efter att kung Birger Magnusson mördat sina bröder, hertigarna Valdemar och Erik i Nyköping, belägrades Stegeborg. Under de följande striderna ödelades borgen av de mördade brödernas anhängare. Den andra striden var 1356, av samma ätt.

– Magnus Eriksson levde väldigt länge och var den kung som regerat längst, om man inte tänker på vår nuvarande kung. Striderna började bland annat för att hans son hertig Erik tyckte det var svårt att vänta så länge på att få ärva tronen, säger Rikard Hedvall.

Nu ska han göra en C14-undersökning av både skelettdelarna och datera pilen. Då får han reda på fakta, när mannen med pilen dog och förhoppningsvis indikationer på när den förra kyrkan fanns.  

– Det här är ovanliga fynd. Det är roligt att upptäcka och skulle vara roligt att gräva mer, för att klargöra den äldre kyrkans historia. Kanske finns här någon större grav för krigarna som avled vid de medeltida striderna vid Slätbaken.

Men någon mer grävning i Skällvik blir det inte nu. Anledningen till undersökningen är att man upptäckt att kyrkväggarna har sättningsskador, det vill säga sprickor. Nu vill man restaurera kyrkan men innan dess måste marken undersökas.

– Vi ska mäta grundvattnet under ett år och göra en geoteknisk undersökning. Då det är klart kan vi komma fram till hur vi ska reparera skadorna och undvika fler, säger Annica Wastesson, fastighetschef i Sankt Annas församling.

Karta: Skällviks Kyrka, Stegeborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!