10-årsjubileum i Kanalmagasinet

Skepp och hoj! Det är vad som gäller i Mem. Båtturister och mc-åkare har i tio år hittat till Kanalmagasinet.

Janne Pettersson, Nettan Olsson, Josefine Stolt och Inger Pettersson tar emot besökare i Mems Kanalmagasin.

Janne Pettersson, Nettan Olsson, Josefine Stolt och Inger Pettersson tar emot besökare i Mems Kanalmagasin.

Foto:

MEM2005-06-23 04:00
Janne Pettersson och hans mor Inger från Söderköping arrenderar anläggningen i Mem av Göta Kanalbolag, och firar decenniet i år. Mem tillhör Norrköpings kommun och ligger alldeles vid kommungränsen.
Sedan 1832 har kanalfarare passerat Mem som första eller sista sluss i Göta kanal, men det dröjde till 1995 innan det blev riktig snurr på turistservicen.

Mobiliseringsförråd
- Det var bara tomma lokaler när vi övertog. Här nedanför fanns en liten glasskiosk, säger Janne och pekar ned mot slussen.
Magasinet var mobiliseringsförråd tidigare och krävde en ordentlig renovering när Petterssons kom in i bilden och gjorde vandrarhem - med nio rum - butik, café och festlokal av huset.
- Hela huset togs ned. Alla spikar har rätats ut på smedja, säger Janne.
- Innan jag startade det här hade jag en varubil och sålde varor längs kanalen till "båtfolk", säger han.

Varje tisdag
Kanalmagasinet har öppet från 1 maj till 30 september och har därmed längsta öppethållandet vid kanalen i Söderköpingstrakten.
Två viktiga kundkategorier finns: båtturister, som ankrar upp alldeles intill magasinet, och motorcyklister.
Varje tisdag anländer en skock motorcyklister till Kanalmagasinet, och då engagerar Janne maximal personalstyrka: sju personer.
- Som mest har det varit 350 mc-åkare här samtidigt, säger han.

Fler och fler
Det började när Motorcykelhistoriska klubben Östergyllen från Norrköping förlade sina träffar i Mem istället för i Norsholm, och sedan har tisdagsträffarna lockat fler och fler med mc-intresse. Motorcyklar av alla de slag brummar in i Mem och fyller parkeringsplatsen.
- I dag är vi ett 15-tal klubbmedlemmar här, berättar klubbens ordförande Göran Sjöwall och säger att klubben gjort utflykter till Mem ända sedan mitten av 1990-talet.
- Det är bra här! Vägen hit är fin, och det är tyst och skönt här, säger Erik Svensson, en annan av medlemmarna.
Tre medlemmar i MCHK Östergyllen som regelbundet träffas i Mem på tisdagskvällarna. Från vänster Bo Hylander, Göran Sjöwall och Erik Svensson.
Tre medlemmar i MCHK Östergyllen som regelbundet träffas i Mem på tisdagskvällarna. Från vänster Bo Hylander, Göran Sjöwall och Erik Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om