Östgötalaget i hallen när bilen kraschade in

Strax efter att Mantorps handbollskillar klivit av planen kördes en bil rakt in i idrottshallen. Föraren misstänks för mordförsök.

Föraren körde bilen genom väggen in i idrottshallen. Han skadades lindrigt och sitter nu anhållen, skäligen misstänkt för försök till mord.

Föraren körde bilen genom väggen in i idrottshallen. Han skadades lindrigt och sitter nu anhållen, skäligen misstänkt för försök till mord.

Foto: Martin Ström/privat

Mantorp2019-12-02 18:00

I helgen avgjordes ungdoms-SM i handboll i Märsta norr om Stockholm. Mantorp IF:s pojkar födda 2005 var ett av de deltagande lagen.

Vid sextiden på lördagskvällen hade de 14-åriga Mantorpskillarna just spelat klart sin match och bänkat sig på läktaren för att kolla in kommande motståndare.

– Matchen pågick. Plötsligt hördes en hög smäll och en bil for in i hallen genom väggen i höjd med mittlinjen. Den hamnade någon meter in på planen, berättar lagets tränare Martin Ström.

Just där bilen kördes in befann sig varken spelare eller ledare så ingen kom till skada.

– Nej, avbytarbänkarna var på andra långsidan. Men domaren stod bara några meter därifrån. Hon blev ganska chockad. Och om någon spelare sprungit på kontring kunde det ha gått riktigt illa, säger Ström.

Speakern ropade ut i högtalarna att hallen skulle utrymmas. Planen och läktaren tömdes snabbt på folk.

– Vi  tog med oss killarna cirka hundra meter från hallen och fick stå ute och frysa i någon halvtimme. Samtidigt var ett par av arrangerande lagets ledare, som var poliser, framme vid bilen i väntan på att polis och ambulans skulle komma, säger Martin Ström.

Hur reagerade era spelare?

– De blev lite stressade och tyckte att det var olustigt. Men de tyckte nog ändå inte att det var så farligt.

Bilföraren, en man i 30 års-åldern, greps misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Kort därefter släpptes han. Men på söndagen framkom nya uppgifter i polisutredningen. Mannen greps på nytt och anhölls senare, skäligen misstänkt även för försök till mord.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet  ska polisen ha hittat en lapp med texten "folk ska dö". Men polisen dementerar, enligt TT, uppgifter om terrormisstankar mot mannen. På måndagseftermiddagen var mannen fortfarande anhållen.

Martin Ström är övertygad om att det inte handlade om en olycka.

– Jag är hundra procent säker på att det var med flit. Vägen som ledde fram till hallen var inte ens en bilväg. Han körde på en cykelväg och det syntes inga bromsspår.

De deltagande lagen i turneringen kom överens om att ställa in de kvarvarande matcherna på lördagen men på söndagen återupptogs spelet.

– Då kändes det som om allt var lugnt. Bilen var borta och hålet i väggen lagat. Men när vi spelat klart var läget annorlunda igen. Det fullt av poliser och området spärrades av. Det kändes lite märkligt, säger Ström.

Karta: Vikingahallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!