Systrar vill starta förskola

Systrarna Elin Forsman, 25, och Anna Dahlberg, 28, vill starta en privat förskola i området Snövelstorp-Luddingsbo.

Anna Dahglberg (t v) och hennes syster Elin Forsman vill starta ett privat dagis i Snövelstorp-Luddingsbo. Elins son Ludvig, 1 år, har nyligen fått en dagisplats. Foto: HENRIK JOHANSSON

Anna Dahglberg (t v) och hennes syster Elin Forsman vill starta ett privat dagis i Snövelstorp-Luddingsbo. Elins son Ludvig, 1 år, har nyligen fått en dagisplats. Foto: HENRIK JOHANSSON

Foto:

LUDDINGSBO2007-05-19 04:00
- Idén kom då jag hörde att det är svårt att få barnomsorgsplats i Västra Husby, säger Elin.
Hennes son Ludvig fyllde 1 år 6 maj och fick en dagisplats för en vecka sedan.
Elin och Anna tänker sig en förskola med två avdelningar, för yngre och äldre barn. Personalen ska helst ha högskoleutbildning för att verksamheten ska uppnå god pedagogisk kvalité.
- Vi vill anställa en kokerska och laga egen mat, säger Anna Dahlberg som tror det finns behov av barnomsorg i området, särskilt som det saknas platser i Västra Husby som ligger en halvmil från Luddingsbo.
- Man kan få garanti-
plats i Söderköping, men det är ju ganska långt att åka dit om man arbetar i exempelvis Norrköping, säger Anna.
Elin Forsman bor med sin familj i ett nybyggt hus i Luddingsbo och är just nu mammaledig. Anna Dahlberg bor i Linköping där hon arbetar på ett föräldrakooperativ. Systrarna är uppväxta i Smedby i Norrköping.

Utbildade på Campus
Elin och Anna är utbildade till förskollärare vid Campus Norrköping.
- Vi har studerat med inriktning på skriv- och läsinlärning och matematik, säger Elin.
Snövelstorp-Luddingsbo ser de som en intressant plats för en förskoleetablering. Det byggs nya hus i området, som utvecklats från fritidshusområde till permanentboende, och det sker också inflyttning av yngre familjer.

Brist i Västra Husby
Elin Forsman var i kontakt med Inger Ulberstad, biträdande chef på Barn- och utbildningsförvaltningen, och fick veta att det var brist på barnomsorgsplatser i Västra Husby.
- Det är också stor efterfrågan på dagmammor, säger hon.
Systrarna fick då idén att göra något åt saken och undersöka möjligheten att starta en privat förskola.
I Söderköping finns redan en privat förskola, Havskorallen vid Ströms väg.
- Vi har skrivit C-uppsatser om interaktion mellan barn och djur och gjorde ett studiebesök på ett djurdagis i Vallentuna. Vi har en idé om att starta något liknande, säger Elin.
- Men för ett så stort projekt behöver man ju få kommunen med sig, så vi får veta vilken efterfrågan det finns på barnomsorg, tillägger hon.

Tas upp den 24 maj
Systrarna har presenterat sitt förslag i en skrivelse till Barn- och utbildningsnämnden. De erbjuder också ett sammanträffande med de styrande. Den 24 maj ska nämndens arbetsutskott behandla skrivelsen.
- Det skulle vara spännande att få driva en egen verksamhet. Det är inte så många som kör barnomsorg som egenföretagare, säger Elin Forsman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om