Flotte ska frakta festfolk på Lotorpsån

Johan, Emil, Dennis och Joachim har jobbat hårt under hösten för att kunna väcka liv i en gammal tradition; att roa flytande sällskap på Lotorpsån.

Juline ska hon heta, Lotorps nya turistattraktion som skapats av Joachim Andersson, Dennis Eriksson, Johan Söderberg och Emil Philipsson.
FOTO: Christina Björnelf

Juline ska hon heta, Lotorps nya turistattraktion som skapats av Joachim Andersson, Dennis Eriksson, Johan Söderberg och Emil Philipsson. FOTO: Christina Björnelf

Foto:

Lotorp2004-01-03 04:00
Innan den första snön föll har det sågats och spikats så det ekade över Kärringfisket.Ett gäng killar med lite stöd av en och annan pappa har byggt en egen flotte av den större modellen. Den vilar nu i en vik mittemot Lotorps badplats. Där får den vänta infrusen i isen tills våren kommer. Den första april smäller det, om isen har släppt sitt fäste tills dess. Då ska killarna starta uthyrningsverksamhet med flotten.
- Jag läser till snickare och då är det lite roligt att få vara med och bygga, berättar Emil Philipsson.
Att packa matsäckskorgen för att långsamt flyta i den natursköna ån, det gjorde man förr i tiden på ångbåtar i Lotorp. Det har en tant berättat för en av killarna. Och de vill gärna återuppväcka en kär tradition - om än i mindre skala.
Flotten, som ska heta Juline, är troligen den största, eller i alla fall en av de största, i det här vattensystemet just nu. Den är på 33,5 kvadratmeter och ska klara tolv personer. Tjugo blå flyttunnor som vardera har en bärkraft på 250 kilo bär upp trästommen. Nu fattas bara manöverbord, en begagnad 10-hästars båtmotor, stadigare staket och lite sittmöbler - och så kanske ett partytält som tak.
- Jag har alltid velat ha en flotte. Jag och Dennis har pratat om det i flera år, berättar Johan Söderberg och nickar åt kompisens håll.
- Vi ville fixa nåt för Lotorp, säger Dennis Eriksson.
- Lyfta fram Lotorp på kartan. Det finns inget finare ställe i den här kommunen, fyller Johan i.

Sammanhållning
Emil berättar om den mysiga sammanhållningen som de alla växt upp med.
- Sen har vi mycket att tacka Framtidsgruppen för, menar Johan.
Under de senaste två åren har dessa 15-19-åringar ställt upp och hjälpt till med marknaden i Lotorp och dess danskväll. De har gjort allt från att sälja lotter till att riva staket och samla upp ankor som rymt i det årliga racet i ån. Att få ta eget ansvar och hjälpa till har både utvecklat killarnas entreprenörsanda och fått dem att vilja pröva på att driva egen verksamhet.
Att bara använda flotten för eget bruk har det aldrig varit tal om. Den ska hyras ut till turister och intresserade kommuninvånare som vill åka en tur längs ån uppåt Ormlången med kaffekorg eller annan förtäring. Till ett skäligt pris, fyller grabbarna i. Några större pengar räknar de inte med att tjäna på verksamheten.
Johan som är äldst har satsat runt 10 000 kronor för att kunna förverkliga projektet. Han går sista året på gymnasiet och använde sin lön från sommarjobbet på Göta kanal i somras. Där gled han runt på båten Wasa Lejon tillsammans med Dennis. De insöp så mycket inspiration - och kunskap från båtens kapten - att de vågade satsa på flottdrömmen.
- Jag var anställd som jungman, berättar Johan.
Den yngre Dennis fungerade som alltiallo men fick också chansen att vikariera en period som jungman. Jag lovar att inte avslöja några detaljer om hans mindre roliga arbetsuppgifter. Vi nöjer oss med att konstatera att de varit på sjön; eller kanalen kanske man ska säga.
Vattenvana har alla i kompisgänget vuxit upp med. Säkrast hittar man dessa grabbar nere vid vattenbrynet med fiskeredskap,eller någonstans i vattensystemet uppåt Igelfors.
- Det kan nog bli så att vi åker ut en vecka och fiskar med flotten också, berättar Johan.
Han kan tänka sig att göra fiskeresor med övernattning för turister också. Efterfrågan får styra verksamheten, berättar de fyra förväntansfulla ungdomarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om