När vi rapporterade om föroreningarna för drygt tio år sedan hade Lotorps IF 150, ungdomar i föreningen. I dag har antalet vuxit till cirka 300 ungdomar, varav flertalet är tjejer.
På området finns det tre fotbollsplaner. C-planen är den planen som har varit avstängd alla de här tio åren. A-planen var avstängd ett år och B-planen har kunnat användas hela tiden.
– Perioden när vi inte kunde använda A-planen alls, utan tvingades träna och spela matcher på Grosvad var en jobbig tid. Men vi överlevde det också tack vare fantastiska ledare och spelare, säger Anders Molund.
Till sist åtgärdade kommunen A-planen, så den gick att använda provisoriskt i väntan på ett större ingrepp för att få bukt med arseniken.
– När vi tyckte att kommunen inte gjorde något, så hade vi funderingar på att lägga en träning på Förvaltningstorget utanför kommunhuset under ett kommunfullmäktigemöte och bjuda in media. Då blev det fart, berättar Anders Molund.
Kommunen bytte ytskiktet och gräset på A-planen, som nu får användas till 2027 innan nya åtgärder måste sättas in. När det gäller C-planen har den varit igenbommad sedan 2014. Att det ens har funnits en fotbollsplan där är nästan svårt att greppa, när man går omkring på det vildvuxna och inhägnade området.
– Vi ökar medlemsantalet varje år och behöver verkligen mer yta för vår verksamhet. Vi behöver veta för att kunna planera framåt. Om A-planen inte skulle åtgärdas, då måste vi titta på andra ställen att vara på och det vill vi inte, förklarar Anders Molund.
Tio år är en lång tid för en växande förening.
– Att det skulle ta så här lång tid hade vi inte räknat med. Och nu kommer det dessutom att ta flera år till innan allt är klart. Men jag vill vara noga med att säga att det är viktigt att det blir bra på sikt, säger Anders Molund.
I början av september undersökte forskare det förorenade området och tog prover.
– Om vi kan få ämnet att bli orörligt sprider det sig inte via grundvattnet och på så sätt utgör det inte någon risk för människor och natur, säger Jurate Kumpiene, projektledare och fältarbetare, Luleå Tekniska Universitet.
Jonny Sävenhed är miljöstrateg på Finspångs kommun.
– Det finns två olika lösningar att bearbeta den förorenade marken. En för A-planen och en för C-planen (se faktarutan). Målet är att hela ytan ska kunna användas för idrottsverksamhet igen, säger han.
A-planen beräknas vara klar till säsongen 2027. När C-planen kan vara redo för spel igen är oklart.
– Forskningsprojektet ska hålla på i två år till och sedan tar det säkert något eller några år till, säger Jonny Sävenhed.
Mer än tio år är en lång väntan för en växande idrottsförening. Varför tar det så lång tid?
– Det beror på att det tar tid att utreda allting när det gäller risker för människors hälsa och miljö. Vi vill heller inte sanera varken ett för litet eller stort område. Det är viktigt att det blir rätt, förklarar Jonny Sävenhed.
Vad kommer saneringen att kosta?
– Det vet vi inte ännu. Men kommunen kommer söka statsbidrag som bedöms täcka kostnaderna för saneringen.
Vi besöker en träning en kväll när det är full aktivitet på både A-planen och B-planen. Tre lag samsas om ytorna.
– Det har aldrig varit någon oro från spelare eller föräldrar att vara här och träna fotboll. Ikväll delar vi upp A-planen, så två lag kan träna här, säger Madeleine Lilja, tränare för flickor födda 2014.