Veteranmarknad i Ljusfallshammar

Veteranmotorcyklar, hantverk, uppvisning i trial, musik, 30-talet knallar och gott om museeföremål att titta på. På veteranmarknaden i Ljusfallshammar fanns något för de flesta smaker.

Ljusfallshammar2004-05-18 04:00
Olycksbådande mörka moln syntes under dagen, men regnet höll sig borta till arrangörers och gästers stora glädje. Ljusfallshammars veteranmarknads historia startar 1993. Det började som en invigningsdag för Skogs- & Lantbruksmuseet och blev en årlig tradition i form av Museets dag. Under de senaste åren har traditionen utvecklats till en veteranmarknad utanför museet.
Knallarna kommer från olika delar av mellansverige och säljer i första hand äldre bil- och mopeddelar, böcker och hantverk.
- I år har vi ett 30-tal knallar. Det är klart att vi gärna vill ha fler, men det tar ju ett tag att etablera sig så vi är nöjda, säger Mona Hällström, ordförande för arrangerande Tjällmo-Hällestads Skogs- & Lantbruksmuseum.
Uppskattningsvis lockades ungefär 1 000 besökare till Ljusfallshammar i lördags. Förutom själva marknaden kunde besökarna titta på hur man sågar stock med råoljemotor, demonstrationer av hantverk som exempelvis linberedning och knyppling och en uppvisning av Finspong Trial Club. För de allra yngsta fanns även en hoppborg på plats.
- Vi har försökt utveckla programmet så det ska finnas något för hela familjen, säger Mona Hällström.
En diger samling veteranmotorcyklar fanns även att titta på. Bland andra en spektakulär sak i trä som är fullt körbar.
- Det är en kopia. Originalet gjordes som prototyp av Daimler-Benz 1885 och började brinna strax efter att den provkörts. Det finns bara några få kopior i Europa, berättar motorcykelfantasten Hans Gustavsson, som byggt sin trämotorcykel själv.
Det ligger många hundra timmars ideellt arbete bakom veteranmarknaden. Den svåraste uppgiften är att samla in den kunskap som behövs för att kunna hantera och demonstrera de gamla fordon och apparater som visas upp. Förberedelserna har av naturliga själ flutit ihop med arbetet på den nya byggnad som ska göra Skogs- & Lantbruksmuseet till det största av sitt slag i Sverige.
- Arbetet har legat nere nu när vi jobbat med marknaden, men vi ligger bra till i tidsplanen så nu när marknaden är över kör vi igång igen, berättar Peder Sterlinge, projektledare för museebyggnationen.
Den nya museebyggnaden beräknas vara klar lagom till nästa års turistsäsong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!