Olyckan inträffade vid 06.30-tiden i fredags, på riksväg 51 norr om Ljusfallshammar. En tankbil, som var lastad med 30–40 kubikmeter diesel och bensin, kanade av vägen i halkan och släpet välte.
– Föraren hade stannat vid sidan av vägen eftersom det var halt, då gled släpet av vägen. Det var tur att föraren klarade sig utan skador, säger Mattias Ström, som kom till platsen strax efter att olyckan inträffat.
Vid den här typen av olyckor larmas en mängd resurser till området.
– Det drogs räddningsresurser från Östergötland, Närke och Mälardalen. Resursen från Mälardalen är MSB:s kemresurs från Köping, som är experter på att hantera kemiska olyckor. Totalt kom 14 fordonsenheter till platsen, under dagen hjälpte 35–40 personer till.
Först undersöktes om det skett något läckage, men indikeringen gav initialt nästan inget utslag.
– Vi hade full skyddsutrustning på när vi gick fram till fordonet för att ta reda på omfattningen av olyckan. MSB bistod med bra kunskap. Det var svårt att få en tydlig bild av eventuella skador, eftersom släpet låg i diket.
Släpet tömdes på bensin och diesel genom att pumpas över till en annan tankbil.
– Det var först vid överpumpning som skadorna kunde observeras, det uppskattas vara fyra–fem kubikmeter som läckt ut.
Vägen var avspärrad från Prästköp till olycksplatsen. Trafiken fick ledas om via Tjällmo och väg 211.
– Genom samarbete med Trafikverket lyckades vi spärra av under en ganska lång sträcka, för att ingen skulle åka in i olyckan. Det gjorde att trafiken flöt på relativt bra under dagen, säger Mattias Ström.
Han påpekar att det var ett resurs- och tidskrävande arbete, från morgon till kväll.
Vad är största faran vid såna här olyckor?
– Det är att arbeta säkert samtidigt som vi vill stoppa händelseförloppet.
Bärgningsarbetet inleddes vid 17.30-tiden i fredags och vägen var avstängd fram till kvällen.
– Saneringsarbete påbörjades så fort tankbilen bärgats. Flera aktörer samverkade för att suga upp vätskan som läckt ut, för att sedan gräva upp kontaminerade markmassor som skickas på destruktion.
Mattias var tillbaka vid olycksplatsen, både i lördags och måndags.
– I lördags lade vi ut länsar för att absorbera dieseln i diket. I måndags var vi på plats med kommunens miljökontor, som utreder eventuella skador som kan påverka naturen och driver utredning för eventuell vidare sanering, säger Mattias Ström.