Nytt hopp för Ljusfalls friskola

En ny rektor ska rädda Ljusfalls friskola. "Jag drivs av utmaningar", säger Hemal Abeysekera.

Nya rektorn Hemal Abeysekera tillsammans med några av de 38 eleverna på Ljusfalls friskola.

Nya rektorn Hemal Abeysekera tillsammans med några av de 38 eleverna på Ljusfalls friskola.

Foto: Mikael Grip

Ljusfallshammar2019-10-05 10:30

Ljusfalls friskolas nya rektor handplockades från Sri Lanka.

– De i styrelsen trodde inte det var sant, innan jag verkligen kom hit och började jobba, berättar Hemal Abeysekera med ett leende.

Hemal är född i Sri Lanka och kom till Sverige med sin familj som femåring. I 14 år har han arbetat som lärare på Ektorpsringen i Norrköping. För några år sedan fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

– De senaste fem åren har jag arbetat med att rädda en skola i Sri Lanka från att gå under. När jag började där var det 4 200 elever på skolan, när jag slutade i somras var det 5 000 elever och skolan fungerade bra.

När Hemal såg att Ljusfalls friskola behövde en ny rektor tvekade han inte.

– Nej, jag drivs av utmaningar och att få saker och ting att fungera. Vi ska överleva, det finns inget annat. Dessutom längtade jag tillbaka till Sverige. 

I våras skrev vi om Ljusfalls friskola och den oro som fanns för att inte få ihop verksamheten till starten på höstterminen. Anledningen är att årskullarna har minskat och då minskar också skolpengen som bland annat ska betala löner till lärarna. I skrivande stund går 38 elever från förskoleklass till årskurs sex på skolan. Till dessa elever finns det fyra lärare. 

– Det är fortfarande ett tufft läge, men vi har en ny styrelse som tror på det här. Skolan har något år haft bara 25 elever och då blev skolan kvar, så varför skulle det inte gå nu? undrar Hemal.

Hur ska det gå till?

– Vi har sett över kostnaderna och anpassat oss. Dessutom försöker vi marknadsföra oss bättre. Det finns många fördelar med att vara elev på en landsbygdsskola. Titta bara på miljön och vilken trygghet vi kan erbjuda. Styrelsen arbetar mycket bra med att få in pengar via sponsring. Föräldrarna till barnen är också väldigt engagerade i vad som händer på skolan, vilket bara är positivt. 

Hemal visar upp en schematisk skiss på sin dator och berättar hur han arbetar.

– Det finns starka förväntningar som vi får ett värde på, av det blir det en verkställande organisation. Det var den filosofin jag arbetade efter i Sri Lanka och samma filosofi jag använder mig av här i Ljusfallshammar. Att vi är klimatsmarta och lär barnen det från början är också viktigt. 

Det ligger förstås i Hemal Abeysekeras uppdrag att vara positiv.

– Min målsättning är att vi ska ha 75 elever på Ljusfalls friskola 2021.

Lyckas det, så är det nytt rekord sedan friskolan startade 2005. 

Den nya rektorn beskriver läget för Ljusfalls friskola som "fortsatt tufft".
Den nya rektorn beskriver läget för Ljusfalls friskola som "fortsatt tufft".
Karta: Ljusfallshammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!