Här grävs samhället upp för att minska läckorna

Halva samhället ska grävas upp. En mångmiljonsatsning görs när alla vattenledningar byts ut.
– Det är bra att det görs, det har varit vattenläckage flera gånger, säger Ljusfallshammarsbon Malin Jonsson.

Finspångs Tekniskas driftingenjör Niclas Rikardsson och projektledare Melanie Horkeby berättar om arbetet som ska göras.

Finspångs Tekniskas driftingenjör Niclas Rikardsson och projektledare Melanie Horkeby berättar om arbetet som ska göras.

Foto: Magnus Johansson

Ljusfallshammar2025-02-04 05:00

Nyheten i korthet

  • Finspångs Tekniska har inlett ett stort projekt för att byta ut gamla vattenledningar i Ljusfallshammar, vilket kommer att påverka samhället de närmaste två åren.
  • Projektet syftar till att minska vattenläckage och säkerställa en mer pålitlig vattenleverans. Arbetet kommer att innebära stora störningar för invånarna, med begränsad tillgång till sina hem under vissa perioder.
  • Trots störningarna välkomnas projektet av många invånare, som ser det som en nödvändig investering i samhällets infrastruktur.

Finspångs Tekniska har inlett ett stort projekt i Ljusfallshammar, som kommer påverka samhället de närmaste två åren.

– Vi har haft problem med vattenläckage. Det är väldigt gamla ledningar och vi räknar med att byta ut alla i ungefär halva Ljusfallshammar. Vi gör det för att få säkrare vattenleverans med mindre vattenläckor, säger Niclas Rikardsson, driftingenjör, Finspångs Tekniska.

undefined
Niclas Rikardsson och Melanie Horkeby konstaterar att Finspångs Tekniska gör många satsningar på landsbygden.

Arbetet med att byta ut de över 60 år gamla vattenledningarna har påbörjats i västra delen av samhället.

– Vi räknar med att jobba oss framåt med ungefär två och en halv meter per dag. Ett sånt här arbete påverkar invånarna mycket, säger projektledaren Melanie Horkeby.

Information har lämnats ut om att det kommer bli svårt för en del boende att ta sig fram till sitt hus vissa perioder och att det även kan bli begränsad genomfart.

undefined
Framkomligheten kommer att vara begränsad vid olika platser.
undefined
Driftingenjör Niclas Rikardsson och projektledaren Melanie Horkeby i glatt samspråk.

Vilken är den största utmaningen med projektet?

– Att försöka störa folk som är bosatta i området så lite som möjligt, menar Niclas Rikardsson.

– Några blir oroliga, men många uppskattar att vi satsar på orten. Det pratas ibland om att det inte satsas på landsbygden, men vi gör många satsningar på mindre orter som bland annat Ljusfallshammar, Rejmyre, Hävla och Byle, säger Melanie Horkeby.

undefined
Det pågående arbetet innebär stor påverkan på samhället, när det gäller att komma fram på vissa vägar.

Hon påpekar att man försöker ta hänsyn, så att invånarna ska kunna ta sig in och ut från sina hus, utan att infarterna blockeras vid arbetet.

Ljusfallshammarsbon Malin Jonsson var en av de första som påverkades.

– De började arbetet utanför vårt hus. Det hade blivit något missförstånd, så vi hade inte fått information om det. De började precis vid vår infart. Vattnet stängdes av några gånger i samband med arbetet. 

– Vi borde fått mer information om det här, säger Malin.

undefined
33-åriga Ljusfallshammarsbon Malin Jonsson tycker att det är bra att satsningen görs, men anser att informationen borde varit bättre.
undefined
Grävarbetet ska genomföras på en mängd platser när de gamla vattenledningarna byts ut.

33-åringen berättar att det har gjorts en hel del arbeten i Ljusfallshammar på grund av ledningar som läcker.

– Det har varit vattenläckage flera gånger. Då har gatan fått stängas av för att grävas upp. Det är bra att vattenledningarna byts ut, vi hoppas att det ska bli bättre, säger Malin Jonsson.

Niclas Rikardsson bemöter kritiken angående bristande information om projektet.

– Vi hittade inga kontaktuppgifter: telefonnummer eller mejluppgifter till de berörda vid den här fastigheten. Anledningen till att vi började arbetet utanför deras hus var att vi hittade en vattenläcka där. Det var alltså inte själva projektet som drog igång då, utan vi var tvungna att åtgärda vattenläckan, så det kan ha sett ut som att vi började med bytet av vattenledningarna där, säger han.

undefined
Niclas Rikardsson betonar att jobbet utförs för att få säkrare vattenleveranser, med färre vattenläckage.

Kunde ni ha gjort en mer omfattande informationskampanj?

– Vi har gjort många saker: skickat ut information till de boende, vägföreningen, lämnat lappar, som ska ha delats ut till alla boende, och haft informationskväll inför starten av projektet. Vi har även lämnat information i vår app, plus via sms-tjänster. Vi brukar tipsa om att snabbast information går att få genom att ladda ner vår app "Hemkollen", konstaterar Niclas Rikardsson.

Ann-Sofie Brorsson är bosatt i Ljusfallshammar sedan drygt 40 år.

– Jag har inte känt mig ett dugg berörd av arbetet. Jag tycker det är jättebra och kul att det satsas i Ljusfallshammar, säger hon.

undefined
Ljusfallshammarsbon Ann-Sofie Brorsson (här med hunden Malte), tycker att det är bra att det satsas i samhället.

Hon har förståelse för att gamla ledningar behöver bytas ut.

– Det är fullt förståeligt att det blir lite störningar när saker och ting behöver åtgärdas. Det är bra att det görs, säger Ann-Sofie Brorsson.

undefined
Halva Ljusfallshammar grävs upp i samband med det stora projektet, som påverkar samhället de närmaste två åren.
Karta: Ljusfallshammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!