Jättetjuren får konkurrens från egna gården

Två av Sveriges åtta bästa elittjurar kommer från gården Vita Fall i Ljusfallshammar.

Näst bäst i Sverige. Nils av Maltestorp slutade tvåa även i år.

Näst bäst i Sverige. Nils av Maltestorp slutade tvåa även i år.

Foto: Mikael Grip

Ljusfallshammar2015-10-16 15:19

– Det känns hedrande och spännande, säger Sofia Persson som sedan sju år tillbaka driver Vita Fall tillsammans med sambon Stefan Johansson.

Stefan är tredje generationen på gården efter sin pappa och farfar.

– Vi har två helt renrasiga besättningar av raserna Simmental och Charolais och bedriver ekologisk nötköttsproduktion. Antalet djur skiftar under året. Det finns 130 kor som varje år får varsin kalv som sedan får växa till vuxna tjurar och kvigor, när vi har som mest handlar det om 300 djur, berättar Stefan.

Två väldiga tjurar sticker ut i den stora ladan. Det är brunspräckliga Nils av Maltestorp och vitfärgade Champagne av Strömsnäs som står tjudrade en bit ifrån varandra. De är mycket väl medvetna om varandras närvaro och frustar ibland till för att markera sin position.

– Så fort den ena börjar frusta så börjar den andra. Vi kan inte ha dem tillsammans, då skulle de vara jättetuffa och det kan sluta riktigt illa, förklarar Stefan.

Av cirka 100 äldre tjurar från hela Sverige som granskats har åtta valts ut. Två av dessa är alltså Nils av Maltestorp och Champagne av Strömsnäs, som nästa vecka åker till Jönköping och Elmia för att bedömas av internationella rasdomare.

Sexårige Nils är van vid rampljuset och blev prisad när samma tävling arrangerades för två år sedan. Då kom Nils tvåa i sin klass och vann utmärkelsen ”Best in show” bland alla klasser och tjurar. En utmärkelse han också vann i vintras, vid utställningar i Malmö.

– Han är helt enkelt snyggast, säger Sofia med ett leende.

Nu får Nils också konkurrens från den egna gården i form av åttaåriga Champagne som debuterar i de här sammanhangen och är äldst i startfältet.

– Champagne har riktigt bra värden, kanske till och med bättre än Nils, fortsätter Sofia under tiden som hon leder ut det nästan 1,5 ton tunga djuret ut på ladugårdsplanen.

Ungefär som en hundägare ute på promenad.

– Ha, ha. Ja, men det gäller att hela tiden ha respekt för att det rör sig om ett stort djur. Händer det något oväntat så kan de reagera. Samtidigt måste vi gå med dem så att de får vänja sig. Annars blir det svårt att visa upp dem på utställningar, säger Stefan och fortsätter:

– Det märks direkt när Nils anser att han gått tillräckligt. Då blir han trött och grinig och vill tillbaka till sin box och lägga sig i halmen.

Både Nils och Champagne används som avelstjurar och betäcker varje år ett stort antal kor i hagarna intill gården.

– De skulle nog klara av 50 kor per år, men det blir lite färre. Vi gör en noggrann avelsplanering och använder många olika tjurar så att varje ko kombineras med rätt tjur. Avelstjurarna är mycket värdefulla för oss, en bra tjur ger stort avtryck i många år framåt, eftersom hans avkommor blir nya kor som kommer att producera länge, berättar Sofia.

Fotnot: Under Elmia Lantbruksmässa i Jönköping torsdag till lördag nästa vecka koras Sveriges mest robusta elittjur. Nils och Champagne tävlar i SIRE-klassen, som står för svensk individprövad robust elittjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!