Chocken: Stannade för att hjälpa – blev attackerade efter olyckan

En person var inblandad i en trafikolycka på riksväg 51 på onsdagskvällen, men lämnade direkt bilen och sprang iväg. Han hittades snabbt, men hade då även hunnit hoppa upp på en annan bil och förstört vindrutan på den.

Ljusfallshammar2024-06-12 20:23

Klockan 20.09 på onsdagskvällen kom larm om en olycka på riksväg 51 i Ljusfallshammar. Inledningsvis var mycket oklart, men en bil hade på något sätt kört in i räcket längs vägen.

Det visar sig att föraren till den krockade bilen hade lämnat sitt fordon och försvunnit från platsen, men bilen stod kvar.

– Ett lite rörigt ärende i det här första skedet. Enligt inringare ska den här personen ha krockat på ett eller annat sätt. Sen ska de ha sett hur personen har sprungit till skogs. Vi vet ju inte anledningen – om personen mår dåligt eller är chockad, sa polisens presstalesperson Mats Pettersson.

Snart kunde polisen meddela att man hittat föraren.

– Det är en man i 25-årsåldern som verkar ha drabbats av någon form av psykos. Vad som utlöst den vet inte jag nu, men han har i alla fall krockat med sin bil och därefter hoppat upp på en annan bil som stannade till efter olyckan. Alltså är det två bilar som varit inblandade, men inte i olycka med varandra, sa Mats Pettersson en stund senare.

Mannen som avvek från vägen var skadad, men inte allvarligt, enligt polisen. 

– Han försvann in i ett hus i närheten, men han bor inte där. Han påträffas ganska snabbt av vår patrull då vittnen hade sett, och följt, personen så de visste precis var han var. Här blev det frågan av PL21-lagen, som säger att polisman får lov att gå in i en bostad om det finns anledning att befara att någon där inne behöver vård, eller är i situation som den inte kan klara av själv. Gripandet gick lugnt till. Nu är vi klara med det akuta i ärendet, men mycket av det byråkratiska som ska göras återstår, sa Mats Pettersson.

51:an var i över en timme avstängd i norrgående riktning förbi platsen. Räddningstjänsten dirigerade trafiken förbi platsen via andra vägar i samhället. Bärgare kom vid 21.30-tiden till platsen för att transportera iväg fordonen så vägen skulle kunna öppnas i båda riktningar igen.

– Vi har dokumenterat bilarna och håller nu på att röja undan så trafiken ska kunna släppas på, förklarade Mats Pettersson.

Senare under onsdagskvällen meddelade polisen att mannen i 25-årsåldern är misstänkt för flera brott – drograttfylleri, ringa narkotikabrott för eget bruk, skadegörelse och grovt hemfridsbrott.

Karta: Ljusfallshammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!