Tusentals tågade för tryggare samhälle

På lördagskvällen tågade tusentals människor tillsammans genom Ljungsbro i en manifestation mot våld och med syfte att skapa ett tryggare samhälle. Vandringen gick med facklor från värmeverket till Ljungs-bro skola där man samlades för samtal och eftertanke.

LJUNGSBRO2013-11-18 02:00

För drygt två veckor sedan berördes hela Sverige av dubbelmordet som skakade Ljungsbro.

En femtonårig pojke och en 57 år gammal kvinna miste sina liv i en helt oprovocerad attack av en ensam gärningsman.

Ljungsbro har sedan dess varit en stad i sorg där tryggheten hos invånarna varit i fokus och under lördagskvällen enades tusentals människor i Ljungsbro i en manifestation mot våld och för ökad trygghet på orten.

Finnas till för ungdomarna

Manifestationen är en del i ett initiativ i att skapa en medborgarförening som ska jobba för att skapa ett tryggare och trevligare samhälle och efter fackeltåget från värmeverket till Ljungsbro skola samlades man för att diskutera och planera för föreningens framtid.

Anders Rosén är en av initiativtagarna till manifestationen och den nya medborgarföreningen. Efter dubbelmordet kände han att något måste göras.

– Jag berördes väldigt illa av det hemska som hände för två veckor sedan och jag kände att vi måste få folk att engagera sig. Vi kommer nu att på allvar börja med nattvandringar och vi har som mål att skapa aktiviteter för hela bygden för att sprida glädje och en positiv stämning, säger han.

Anders Rosén känner att det under en längre tid varit problem i Ljungs-bro med klotter, skadegörelse och droger och den nya föreningen är i grund och botten ett stöd till ortens ungdomar.

– Vi kommer finnas till för dem som har hamnat lite snett och jag tror det är viktigt att vi som vuxna syns mycket ute på sena kvällar både vardagar och helger för att göra Ljungs-bro till ett tryggare och trevligare samhälle.

Viktigt initiativ

Polisen ser positivt på den nya medborgarföreningen och vad den kan innebära för Ljungsbro som samhälle.

– Det kommer definitivt att göra skillnad. Alla gemensamma krafter som verkar tillsammans är viktiga och vi ser väldigt positivt på nattvandringen. Det är viktigt att synas ute och om man som nattvandrare ser våld eller något annat som är olagligt så ska man direkt larma oss på polisen, säger Sofia Hedberg, ungdomsenheten Linköping.

+  Bakgrund

Natten till lördagen den 2 november mördades två människor på Hällestadsvägen i Ljungsbro.

En 33-årig man sitter häktad misstänkt för dådet. Han greps i närheten av brottsplatsen, men nekar till brott.

I förhör har han sagt att han inte minns vad som hände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om