U-båt siktad i simhallen

Femton snart färdiga ingenjörer fick i uppdrag att bygga en undervattensfarkost. Nyligen provkörde studenterna sin skapelse i simbassängen i Ljungsbro.

Två studenter gjorde närstudie av ubåtens egenskaper i vattnet. Från vänster Jonatan Gunér och Johannes Gran från Linköpings universitet.Foto: Jeppe Gustafsson/corren

Två studenter gjorde närstudie av ubåtens egenskaper i vattnet. Från vänster Jonatan Gunér och Johannes Gran från Linköpings universitet.Foto: Jeppe Gustafsson/corren

Foto: Jeppe Gustafsson

LJUNGSBRO 2011-12-12 00:00

De femton blivande civilingenjörerna samlas i ett mindre rum bredvid bassängen för att redovisa hur de gått tillväga. Vissa givna förutsättningar fanns. Farkosten skulle bland annat väga under 37 kilo, ha inbyggd energikälla och den fick inte kosta mer än
40 000 kronor.

Det blir en barfotalektion med inslag av bad för några. Handledaren Magnus Carlsson har hyrt lilla bassängen där alla får testa att köra. En X-box-kontroll används för att styra den fjärrmanövrerade ubåten. Meningen är att projektet ska leva under flera år. Nästa års studenter ska bygga vidare så den kan programmeras och bli helt självgående.

- Det svåraste var att komma på hur den skulle se ut för alla hade olika idéer om hur vi skulle göra. Men när alla femton var överens så var det inga svårigheter egentligen, berättar Patrik Nylander, som är en av de femton.

De delade in sig i tre grupper och fick fram fyra konkreta konstruktionsförslag. Sen fick de nytta av lektionen i konstruktionsmetodik och analys. De fyra förslagen utvärderades enligt en färdig modell och den bästa valdes.

En grupp fick ansvar för framdrivning, en annan styrsystemet och en tredje själva ubåtskroppen. Mycket tid gick åt till att söka efter vad som redan gjorts tidigare. Och lite knepigt blev när de insåg att det fanns en tidsgräns samtidigt som tillverkare av elmotorer har flera veckors leveranstid.

- Det här var roligt, nu när man sett att det verkligen går att bygga något som funkar så vill man ju ha ett sånt jobb också. Det här är första gången under utbildningen som vi bygger en stor och riktig grej, säger Petter Zetterström.

Handledaren Magnus Carlsson är också nöjd med elevernas insats.

- Ja, jag trodde nog inte att de skulle komma så här långt. Först ska de tänka ut och utvärdera ett antal koncept. Sen måste de börja leta komponenter och det är svårt och tar tid, säger han.

Han är själv anställd av Saab aeronautics och jobbar med undervattensfarkoster, men bara en dag i veckan. Just nu doktorerar han. 80 procent av sin tid är han industridoktorand och i det ingår att vara handledare för studenterna.

En hel del av farkosten har studenterna tillverkat i universitetets verkstad. Bland annat propellern, hela stommen och plastskalet.

Nästa år ska ubåten utvecklas vidare av nya studenter. Då ska den bli autonom, vilket innebär att den ska kunna programmeras för ett uppdrag och sen utföra det.

Efter detta är tanken att den ska delta i en tävling i Italien kallad SAUCE-E. Där tävlar europeiska studenter med sina projektarbeten.

Studenterna går femte året på Linköpings tekniska högskola. De flesta läser maskinteknik, några läser industriell ekonomi men de blir alla civilingenjörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om