I vår intervju med Tappra barn i augusti uppgavs att man bedömt det för dyrt att ansöka om 90-konto men att man eventuellt skulle tänka annorlunda om kravet kom.
Ansökningsavgiften för 90-konto kostar 5 000 kronor. Varje år tas kontrollavgift ut. Tommy Jonsson, controller vid Svensk insamlingskontroll, uppskattar att Tappra barn skulle få betala cirka 5 000 kronor per år. Efter att vi ställt fler frågor till Tappra barn har styrelsen beslutat att en ansökan ska göras.
Organisationer med 90-konto granskas av Svensk insamlingskontroll som kräver att minst 75 procent av intäkterna används till välgörande ändamål. Högst 25 procent får vara insamlings- och administrationskostnader.
Tappra barn AB har de senaste två åren haft kostnader på cirka 70 procent av intäkterna och skänkt cirka 30 procent. Svensk insamlingskontroll gör dock egna bedömningar av vad de anser är administrationskostnader, intäkter och ändamål. En organisation kan bedömas först när den ansöker och dess ekonomi blir närmare granskad utifrån kraven, enligt controller Tommy Jonsson vid Svensk insamlingskontroll.
Varken Svensk Insamlingskontroll eller revisorer kan garantera att intäkter och kostnader som organisationer och bolag redovisar är sanningsenliga. Det kan ingen myndighet heller, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Hur vet man som givare att alla pengar som kommit in i exempelvis en välgörenhetsorganisation verkligen redovisas?
– Ingen myndighet säkerställer att det inte finns ytterligare pengar än det som redovisas i en årsredovisning. Det finns kontrollmekanismer. Men allt bygger på en grundtanke om ett samhälle där alla vill göra rätt för sig.
Tappra barns styrelseordförande Magnus Johansson tror att ansökan kan beviljas. Han grundar förhoppningen på ett utlåtande från expertis som anlitats, och undersökt siffrorna utifrån Svensk insamlingskontrolls krav.
– Enligt deras sätt att räkna så är en del av våra kostnader inte administrativa, säger han.
Ett 90-konto beviljas för stiftelser och föreningar. Upplägget som Tappra barn har med insamling i ett aktiebolag, ägt av en stiftelse dit vinst förs över för att skänkas, är ovanligt hos Svensk insamlingskontroll.
– Det hör inte till vanligheterna. En sådan organisation skulle få rapportera hela koncernens verksamhet så att vi får insyn i alla kostnader, säger Lena Hörnblad, kanslichef vid Svensk insamlingskontroll.