Tappra barn: 70 procent går till utgifter

Fler vill bidra till Tappra barns insamling för utsatta barn. Intäkterna stiger. Men runt 70 procent går åt till kostnader.

Projektledare Niklas Lillman och styrelseordförande Magnus Johansson hoppas att välgörenhetsgalan ska dra in mycket pengar. Kostnader för stora event är nödvändigt för insamling, menar de.

Projektledare Niklas Lillman och styrelseordförande Magnus Johansson hoppas att välgörenhetsgalan ska dra in mycket pengar. Kostnader för stora event är nödvändigt för insamling, menar de.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköpings kommun2019-10-31 06:00

Välgörenhetsorganisationen Tappra barn samlar in pengar i sitt aktiebolag, för över medel till sin insamlingsstiftelse och stiftelsen skänker i sin tur pengar till organisationer som stöttar utsatta barn lokalt. Den 8 november håller Tappra barn sin första välgörenhetsgala i Linköping.

Den som tittar på Tappra barns årsredovisningar ser att östgötarnas givarvilja ökar och organisationen växer. Samtidigt har den stora utgifter. De senaste två åren har cirka 70 procent av intäkterna i Tappra barn AB gått till kostnader.

Kostnaderna kommer sig i huvudsak av de arrangemang där medel ska samlas in, exempelvis välgörenhetsgolfdagar och banketter, enligt projektledare Niklas Lillman och styrelseordförande Magnus Johansson.

Så det är dyra event som Tappra barn arrangerar?

– Nej, men de är stora. Stora event är vår kärna, säger Niklas Lillman.

Det är främst stora attraktiva event som lockar många, som drar in stora summor pengar som kan skänkas till välgörenhet enligt Lillman och Johansson.

Är ni nöjda med förhållandet mellan intäkter, kostnader och det som ni skänker?

– Vi försöker hålla nere kostnaderna. Vårt mål är att samla in så mycket pengar som möjligt. Men ibland, om vi tror att en högre kostnad ger oss mer medel att skänka, då kan vi välja det alternativet, säger Magnus Johansson.

Kostnader för arrangemang betalas inte med skänkta medel, de bekostas med intäkter från deltagaravgifter, enligt Johansson.

Årsredovisningen för Tappra barn AB visar intäkter på 4 miljoner kronor och kostnader på 3,3 miljoner under 2017. Vinsten blev 690 000 kronor. Bolaget förde efter bokslut över 500 000 kronor till sitt moderbolag, Insamlingsstiftelsen Tappra barn. På sin hemsida anger Tappra barn att mer, totalt 1 164 793 kronor, skänktes 2017. Stöd till en barnklinik på cirka 665 000 kronor togs ur aktiebolaget till varor eftersom medel inte får skänkas till landsting, förklarar Magnus Johansson.

Under 2018 steg intäkterna i Tappra barn till 6,5 miljoner kronor. Kostnaderna var 4,1 miljoner kronor, vinsten blev 2,3 miljoner och två miljoner kronor fördes efter beslut av årsstämman över till insamlingsstiftelsen.

Under 2018 skänkte stiftelsen, efter omkostnader, 450 000 kronor till välgörenhet. Vad som skänks under 2019 redovisas nästa år. Tappra barn utlovar att stiftelsen ska skänka minst 80 procent av sitt överskott vilket man också levt upp till.

Varför ska givare sila sina bidrag genom Tappra barn istället för att skänka direkt till organisationer?

– Det är bra för givarna att få komma in i våra nätverk och kunna bli starkare ihop med andra, svarar styrelseordförande Magnus Johansson.

Han säger också att bidragstagarna är framgångsrika i sitt arbete för utsatta barn men att de ofta har svårt att marknadsföra sig.

– Där kan vi hjälpa. Vi synliggör dem och hjälper dem med resurser. På våra event får de berätta om sin verksamhet så att fler får kännedom om dem, säger Magnus Johansson.

Tappra barn AB anlitar projektledare på konsultavtal. Under 2018 köptes konsulttjänster för 1,5 miljoner kronor, i huvudsak från Niklas Lillmans och Fredrik Ströms respektive bolag, uppger Magnus Johansson som menar att upplägget säkrar organisationens ekonomi:

– Med anställda har man arbetsgivaransvar. På det här sättet kan vi avsluta kostnader direkt om det skulle bli nödvändigt.

På pantstationer i Linköping upplåter Tekniska verken en pantknapp för Tappra barn. Den som pantar kan välja att skänka sina pengar dit.
På pantstationer i Linköping upplåter Tekniska verken en pantknapp för Tappra barn. Den som pantar kan välja att skänka sina pengar dit.
Grundades i Linköping

Arrangemanget ”Mange Johanssons dag för tappra barn” startade i Linköping 2011, först ideellt, senare som aktiebolag, och bytte senare namn till Tappra barn. Insamlingsstiftelsen Tappra barn bildades 2016 och äger samtliga aktier i Tappra barn AB. Verksamheten har växt till Norrköping, Jönköping och Göteborg. Två projektledare finns i Linköping, en i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!