Här är Kristina Edlunds nya uppdrag

Linköpingspolitikern Kristina Edlund (S) valdes in i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Linköpings kommun 12 november 2019 09:00

– Det är ett hedrande uppdrag och jag är väldigt glad över att få representera Linköping och Östergötland i SKL:s styrelse, säger Kristina Edlund, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping.

SKL är en medlems- och arbetsgivarorganisation för landets 290 kommuner och 20 regioner, vars styrelse består av förtroendevalda från hela landet.

Kristina Edlund valdes in i styrelsen som ersättare efter att Lena Micko, SKL:s andre vice ordförande och tidigare kommunalråd i Linköping, "bytte" jobb och blev civilminister i oktober. Lena Micko har också varit ordförande från 2015 till 2018, när Anders Knape (M) valdes in på posten.

Kan man börja dra paralleller mellan din och Lena Mickos politiska karriär?

– Hahaha. Det var roligt att Lena Micko fick det jobbet som hon verkligen har gjort sig förtjänt av. Jag har kommit in som ersättare mitt i pågående arbete och ska nu först sätta mig in i styrelsens uppgifter.

Hinner du med både SKL:s styrelsearbete och kommunala uppdrag?

– Ja, det går att kombinera. Jag blir borta från Linköping tre dagar var sjunde vecka när SKL:s styrelse sammanträder.

Styrelsen har, inklusive ersättare, 42 medlemmar som sammanträder nio gånger om året. Kristina Edlund säger sig ha sina hjärtefrågor som hon kommer att kämpa för.

– Vi står inför stora utmaningar när det gäller hur kommunerna och regionerna ska klara välfärden. Det är ekonomifrågor men det är också långsiktiga frågor: hur ska vi få personer med rätt kompetens att arbeta inom offentlig sektor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa