Nyhetssajter hotas av nedläggning

Lite mer än ett och ett halvt år sedan starten hotas nu nyhetssajterna Linköping news och Norrköping news av nedläggning.

6 december 2018 15:36

– Det är ju så med en uppstart: först kommer trafiken och sen annonsintäkterna. Vi visste att det skulle ta tid, men det har tagit mer tid än vad vi hade hoppats.

Mats Ottosson är VD och ägare för företaget bakom de båda nyhetssajterna. Fem av hans anställda, fyra journalister och en säljare, har nu varslats om uppsägning.

– Trafikmässigt på sajten har vi haft en fantastisk utveckling, men annonsörer gör som de alltid har gjort så det har tagit tid. Läsarna har ändrat beteende snabbare än annonsörerna, kan man säga.

Företagets förhoppning är att kunna hitta aktörer som kan tänka sig att gå in i projektet och hjälpa till att fortsätta driva sajterna. Som förebild har företaget nyhetssajten J-nytt i Jönköping.

– Det är en vinstmaskin, så vi vet att det går att få bra snurr på sådana här projekt.

Vad händer härnäst?

– Det finns två olika scenarier: det ena är att vi hittar någon ny partner som kan komma in och driva projektet med oss. Det andra är att efter de fackliga förhandlingarna har avslutats så säger vi upp personalen och kör så länge som det går.

Ottosson tycker att det skulle vara synd för Östergötland om News skulle behöva lägga ned.

– Jag har jobbat i extrem konkurrens i kvällstidningsvärlden och sen har jag jobbat i en monopolsituation i Jönköping – så jag tror mig veta att det är mycket bättre för alla, både läsare och annonsörer att det finns fler medieaktörer på en marknad. Det är sunt och roligare för alla. Det hade varit väldigt tråkigt för Linköping och Norrköping om vi skulle behöva lägga ned.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Bomgren