Utredare: Gemensamt bolag behövs för länets flygplatser

En ledande socialdemokrat i Norrköping och en ledande moderat i Linköping är rörande överens. De vill båda skapa en gemensam flygplats.

Foto: Glimhed Matz

LINKÖPING2013-02-26 00:00

Det är kommunstyrelsens ordförande i de båda städerna, Lars Stjernkvist (S) och Paul Lindvall (M), som trots skilda partitillhörigheter har samma syn på hur länets två flygplatser ska organiseras.

Under måndagen presenterades en utredning gjord av Hans Sandebring, tidigare generaldirektör för SMHI. Slutsatsen i den rapporten är att de bägge kommunerna borde skapa ett gemensamt bolag för att driva båda flygplatserna.

- Nu saknas det en gemensam vision. Oavsett om det blir ett gemensamt bolag eller inte så krävs det en gemensam ledning, säger Hans Sandebring.

De båda politikerna Lars Stjernkvist och Paul Lindvall är så överens det bara går utan att gå händelserna i förväg. Rapporten är färsk och de måste båda förankra sina tankar i respektive parti och helst få med sig andra partier för att få en uppgörelse som håller längre än till nästa val.

Sparar inget
- Jag tror på ett gemensamt bolag. Nu har vi utrett den här frågan två gånger och vi har fått samma svar, säger Lars Stjernkvist.

- Vi får vänta in diskussionen, men min personliga åsikt är att det här är värt att gå vidare med, säger Paul Lindvall.

Den förra utredningen som gjordes för drygt ett år sen kom fram till att det borde gå att spara 10 miljoner kronor per år genom att samordna. Den nya utredningen hittar inga såna besparingar utan ser ett gemensamt bolag främst som ett sätt att kunna marknadsföra Norrköping och Linköping som en flygplats med två landningsbanor.

Det finns dock en hel del praktiska begränsningar för vad politikerna kan bestämma. Exempelvis är det Saab som äger flygplatsen i Linköping. En förutsättning för ett samarbete är att Linköping först gör upp med Saab om driften i ett långsiktigt avtal. I Norrköping är det kommunen som äger flygplatsen så där finns större utrymme att styra. Var flygbolagen sen väljer att lägga sin trafik kan ingen politiker bestämma.

Svårt att hitta
Ett bekymmer som utredaren pekar på är att det inte går att söka på avgångar från både Norrköping och Linköping. Han gör en jämförelse med Arlanda. Den som söker en avgång från Stockholm hittar alla flyg även från Bromma, Västerås och Skavsta eftersom de alla har den internationella koden STO i början av namnet.

Motsvarande koder för Linköping och Norrköping är LPI och NRK. Någon gemensam finns inte och om någon hittar på en gemensam så måste den godkännas av organisationen IATA som hanterar alla regler kring kommersiellt flyg. Dessutom skulle det dröja lång tid innan en ny kod blev allmänt känd.

Utredaren har också haft i uppdrag att hitta andra exempel i Europa där två städer haft en liknande situation som Norrköping och Linköping. Utredaren har dock inte hittat någon.

- Situationen här är unik, konstaterar Hans Sandebring.

Det finns ett exempel som skulle kunna studeras närmare. Städerna Mulhose, Basel och Freiburg ligger i tre olika länder; Frankrike, Schweiz och Tyskland. De har en gemensam flygplats med namnet Euroairport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om