SKL vill spara bevis – i 70 år

Sedan preskriptionstiden slopades kan bevismaterial behöva sparas i upp emot 70 år. Nu föreslår SKL att all sådan långtidsförvaring ska ske i Linköping.

Linköping2014-10-24 02:00

När preskriptionstiden för grova brott som mord, dråp, terrorist- och folkrättsliga brott togs bort skapades ett behov av att för­vara bevismaterial i upp till 70 år, vilket är så lång tid spår i dna-registret får sparas.

Utifrån de nya reglerna fick Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping i uppdrag av Rikspolis­styrelsen att lämna ett ­förslag på hur en långtids­förvaring skulle kunna ­lösas.

– Vi förelår att man ­samlar hanteringen på ett ställe­. Och då gäller det att utforma en lokal som ger kylmöjligheter och jämnt klimat både när det gäller temperatur och fuktighet. Vi räknar med att det kommer att byggas på med ­10–20 ärenden per år som blir så kallade kalla fall, alltså sådana fall som inte ­löses, säger Liselotte Nielsen­ Sundberg, biträdande laboratoriechef på SKL.

I rapporten, som lämnas in den 31 oktober, räknar man med att en byggnad på ­ungefär 500 kvadratmeter kommer att behövas. Och SKL ser gärna att den hamnar i Linköping.

­– Vi tycker att det vore bra att samla förvaringen­ här eftersom vi har all ­kompetens vid laboratoriet. Det är dock inga ­utrymmen som vi har på vårt ­befintliga laboratorium­ så man skulle­ behöva ­bygga nytt eller ­renovera en ­befintlig byggnad, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

Ett annat syfte med en långtidsförvaring är att ­säkerställa bevismaterial i väntan på att kriminal­tekniken utvecklas.

– Vi vet att det händer ­saker inom dna-området hela tiden som gör att vi blir duktigare och duktigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om