Nytt projekt för integrationen

- Det viktigaste är att skaffa ett riktigt jobb. Det spelar ingen roll vilket, säger Jasmin Coric från Bosnien.

Bosnien Jasmin Coric. Foto: Mikael Strand

Bosnien Jasmin Coric. Foto: Mikael Strand

Foto:

LINKÖPING2006-03-14 04:00
I fem år har han och hans familj bott i Sverige. Under nästan två av de åren har de levt som gömda. Nu, med den nya tillfälliga asyllagen, har de äntligen fått permanent uppehållstillstånd.
- För första gången på många år kan jag och min familj planera något. Vi får stanna i ett nytt land. Nu ska vi lära oss språket och barnen kan gå i skolan, säger Jasmin Coric.
- Först tänkte jag att allt skulle fungera bra bara vi fick vårt uppehållstillstånd. Då tänkte jag inte på svårigheterna som kommer. Nu ser jag hur viktigt det är att man har någon att fråga om råd. Att få en bra vägledning, säger Jasmin Coric.

Vill skapa tillit
Att skapa tillit till det svenska samhället ser diakon Jan Johansson som en stor uppgift.
- De som har varit gömda i flera år ser kanske annorlunda på vårt samhälle. Nu måste vi skapa tillit hos den som tappat förtroendet. Det gäller att bygga nätverk kring hela familjer som fått uppehållstillstånd, säger Jan Johansson.
- Det finns många fällor på vägen för dem som ska ta sig in i samhället. Vi ska försöka peka på dem.
En fälla enligt honom är att många invandrare söker sig till storstäderna.
- Alla måste få välja men vi kan peka på att det inte alltid är det bästa att flytta till en storstad. Om de som bott i Ydre stannar kvar så tror jag de har lättare att få en social framtid där än i Stockholm, säger Jan Johansson.

Vill ha jobb
Jasmin Coric har arbetat mycket under sina år i landet. Han har haft både flera städjobb och olika praktikplatser. Svenska kan han men vill studera mer på KomVux. Fast han tycker det är väldigt svårt att veta vilka studier han ska satsa på.
- Oftast kan vi invandrare inte jobba i våra gamla yrken. Vi måste tänka på vilken utbildning vi ska läsa. För mig spelar det ingen roll vad jag jobbar med, bara det finns jobb, säger Jasmin Coric.

Upplägget är oklart
Stadsmissionen och fler organisationer i Linköping vill hjälpa invandrare som levt gömda att integreras i samhället. Nu ansöker de om ekonomiskt stöd till det projektet, både från EU:s flyktingfond och Integrationsverket. Riktigt hur projektet, som är i inledningsskedet, ska läggas upp är oklart. Målet är att skapa mötesplatser, få tag på personer som vill vara mentorer och skapa olika lösningar beroende på vad personen eller familjen behöver.
Från början är de tre personer varav två från Stadsmissionen som ska arbeta i projektet. Även FIA, (flykting, integration och arbete) med föreståndaren Håkan Löfstedt ska delta. Förhoppningen är att integrationsprojeket ska sprida sig till fler kommuner i länet och att fler föreningar ska bidra.
- Vi vill hitta kontaktpersoner som kan bli mentorer till dem som behöver hjälp och guidning. Det är bra för invandrarfamiljer att få kontakter och komma in i svenska hem. Där-emot kanske det inte är lätt att få svenskar att öppna sina hem, säger diakon Sanna Lindström.

Bygga upp trygghet
Det finns familjer och personer som enbart fått ett års tillfälligt uppehållstillstånd. Bland annat de som kommer från delar av norra Irak.
-För dem kanske vi i alla fall kan bygga upp en trygghet under den tid de får stanna. Det är väldigt viktigt för dem, de lever under stor press då de inte vet något om sin framtid, säger Sanna Lindström.
Däremot är inte arbetet med gömda flyktingar över.
- Det är främst barnfamiljerna som får uppehållstillstånd. Efter hand kommer Migrationsverket att börja säga nej. Eftersom många inte vågar återvända så kommer de att fortsätta gömma sig. Den rädslan är mindre än rädslan för att återvända, säger Jan Johansson.
Stadsmissionen och FIA i Linköping vill starta ett projekt för att hjälpa personer som levt gömda in i samhället. Från vänster: Jasmin Coric från Bosnien, diakon Sanna Lindström, Håkan Löfstedt FIA och diakon Jan Johansson.
Stadsmissionen och FIA i Linköping vill starta ett projekt för att hjälpa personer som levt gömda in i samhället. Från vänster: Jasmin Coric från Bosnien, diakon Sanna Lindström, Håkan Löfstedt FIA och diakon Jan Johansson.
Stadsmissionen och FIA, (flykting, integration och arbete), vill tillsammans starta ett projekt för att integrera före detta gömda flyktingar i samhället.
Projektet ska börja i tre kommuner: Linköping, Ydre och Motala.
Inledningsvis ska antalet personer med uppehållstillstånd i kommunerna räknas. Man vill se vilka personer det är och vilken typ av hjälp de behöver.
Målet är att skapa mötesplatser med svenskar.
Det finns också en tanke att få igång mentorskap. Förhoppningen är att en mentor kan vara en samhällsguide som ger råd, öppnar kontakter och att kontakten ska ge träning i svenska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om