Det tar lång tid att bygga upp forskning av hög nivå, men vi har jobbat hårt under 2000-talet för att expandera vår forskning. Nu har vi hunnit en bit och har plötsligt börjat bli intressanta även internationellt. Nu söker sig forskare hit från andra delar av världen och det är jättebra för våra möjligheter att få en forskning i paritet med den höga nivån på grundutbildningen, säger Mats Hammar, dekanus på Hälsouniversitet.
Men intresset har också inneburit ökade behov. Det har lett till att det just nu byggs upp ett nytt mycket avancerat forskningslaboratorium vid Hälsouniversitetet, men också att den nuvarande anläggningen för djurförsök blivit för liten.
Därför ska två nya anläggningar nu byggas och vara redo att tas i drift under 2013.
- Om vi expanderar forskningen måste vi också ha faciliteter som motsvarar behoven. Det här är ingen specifik satsning på djurförsök utan det är en del av en större forskningssatsning, säger Mats Hammar.
Den ena, för mindre djur som råttor och möss, ska enligt planerna ligga högst upp i det parkeringshus som planeras vid Universitetssjukhuset i Linköping. Den andra, för större djur, ska byggas i Valla. Där ska försök på till exempel grisar göras, något som man inte tidigare har kunnat göra i Linköping.
- Att vi nu får den här möjligheten innebär att vi kan göra en hel del försök här som vi tidigare inte har kunnat göra. Under forskningen kring konstgjorda hornhinnor var vi till exempel tvungna att göra en del grundläggande försök på större djur och eftersom vi inte hade möjligheten att göra dessa här gjordes de i Kanada där vi samarbetade med ett universitet. Men i framtiden kommer vi alltså att kunna göra det här i Linköping istället, vilket underlättar, säger Mats Hammar.
Utbyggnaden kommer också att innebära antalet djurförsök i Linköping kommer att öka.
- Det kommer att bli fler försök, men hur många fler kan jag inte svara på. Men det handlar inte heller bara om fler utan också om en annan typ av försök där man behöver kunna ha djuren under en längre period. Till exempel där man avlar fram särskilda djur som man behöver följa i flera generationer, säger han.
Mats Hammar är medveten om att en utbyggnad av djurförsöksverksamheten kan uppfattas som kontroversiellt, men han poängterar att inga försök görs i onödan.
- Man ska också komma ihåg att regelverket kring försök med djur nästan är tuffare än kring forskning där människor är inblandade. Djuren blir mycket väl behandlade. Det pågår ju också nationellt satsningar med att ersätta djurförsök med andra typer av försök, på olika typer av modeller. Djurförsök är ju inget man gör för att man vill, utan för att man behöver komma vidare för att nå resultat av värde för människor och sjukvården, säger han.
- Nu har till exempel tio östgötar fått nya hornhinnor efter vår forskning. Hade vi inte kunnat göra försök på djur så hade de inte fått det.