Katt försvunnen i 2,5 år – hemma hos matte igen

Katten Laetitia är åtta år gammal, men de senaste två åren och fyra månaderna har hon varit försvunnen. Tills hon en dag kom hem igen. "Jag tror att många i min omgivning tyckte att jag var ganska naiv, men jag tappade aldrig hoppet", säger ägaren Yenn Burgman.

"Hon har varit som ett plåster på mig sen hon kom hem och  märks att hon känner igen mig. Hon är jättekelig och gosig, så hon är nog väldigt nöjd med att ha kommit hem igen, säger Yenn Burgman.

"Hon har varit som ett plåster på mig sen hon kom hem och märks att hon känner igen mig. Hon är jättekelig och gosig, så hon är nog väldigt nöjd med att ha kommit hem igen, säger Yenn Burgman.

Foto: Elsa Petersson

Linköping2024-07-20 20:00

Yenn Burgmans katt var försvunnen i två och fyra månader tills hon under midsommardagen i år fick ett samtal.

– Jag var i Gamla Linköping och åt våfflor när telefonen ringde. På andra sidan luren frågade de om jag har en katt som heter Laetitia. Jag kände direkt ett sug i magen när de sa att de hade hittat henne. Min sambo fick skriva ner vad de sa i samtalet för jag var helt i chock, säger Yenn Burgman.

Det var i februari 2022 som katten Laetitia, även kallad "Latte", försvann från Yenns lägenhet i Lambohov. Katten bor vanligtvis hos Yenns mamma i Motala då hon trivs bättre i ett större hus men i och med att mamman var bortrest så var hon i Linköping. 

– Hon trivdes verkligen inte instängd i den lilla lägenheten och jag försökte leta upp alla tips på internet. Jag var ute och gick med henne i sele fyra gånger om dagen men hon skrek hela nätterna, hon kissade på mattan och ville bara ut, säger Yenn.

En natt så testade Yenn att sätta ett GPS-katthalsband på Latte. Eftersom de tagit så mycket promenader så tänkte hon att Latte skulle känna igen området. Hon kunde se genom en app kopplad till GPS:en att katten hade gått till Slaka. På morgonen hittade hon henne under en terrass. Men Latte, som varit ute hela natten, smet iväg och försvann ut mot skogen. 

undefined
Yenn vet inte var "Latte" hållit hus de senaste åren, men hon vet att katten återkommande sovit inne i en lägenhet under de senaste sex månaderna. Först på midsommardagen lyckades man fånga katten och läsa av chippet.
undefined
"Detta är min favoritbild av Latte, hon brukade sätta sig på min axel när jag borstade tänderna", säger Yenn Burgman.

– Jag tänkte att eftersom jag har GPS så ser jag ju vart hon går. Jag var där i skogsdungen och letade i över en timme. Sen insåg jag att jag kommer inte hitta en katt som inte vill bli hittad. 

Efter ett dygn stängdes GPS:en av, trots att batteriet skulle hålla upp till fem dygn. Det var februari och Yenn tror att det var den kalla kylan som gjorde att batterierna dog. Det var även kylan som gjorde Yenn orolig.

– Jag var ute och letade febrilt efter henne på nätterna. Jag var så orolig för henne, det var så kallt ute, säger Yenn.

Yenn letade efter sin katt varje dag i en månad tills hon insåg att hon kanske inte kommer tillbaka. Hon letade främst i Slaka men även i Lambohov. Men hon förlorade aldrig hoppet om sin Latte.

– Jag hade vänt upp och ner på hela Slaka, varit ute med sökhund och lämnat lappar om henne i varje brevlåda.

28 månader senare får Yenn ett samtal. Laetitia har under senaste sex månaderna återkommande sovit i en lägenhet i närheten av Universitetssjukhuset i Linköping. På midsommardagen lyckades katten fångas in innan hon smet från lägenheten. Chippet lästes av och Yenn fick det samtal som hon väntat så länge på att få.

– När vi skulle åka och hämta henne så höll jag nästan andan. Jag var så nervös för jag ville se henne innan jag verkligen tog in att de hade hittat henne. Men så fort jag såg henne så förstod jag att det var hon.

Hon var fin i pälsen, inte mager, hade en fästing och två sår. Yenn tror att hon har tagit sig in i hus genom kattluckan på kvällarna för att äta. 

undefined
Laetitia, "Latte", får godis och god mat när hon är hemma. Hennes favorit är majonnäs.
undefined
Denna bild är tagen samma dag som "Latte" hittade hem igen, det tog inte lång tid innan hon lade sig i mattes knä.

Idag märker Yenn en skillnad på Latte från den katt hon var innan hon försvann. Hon tror det är för att hon har behövt tuffa på sig under åren i exil. 

– Hon är mer ryckig vid höga ljud, det var hon inte lika mycket innan. Om det är en bil som låter eller liknande så ser man att hon blir rädd.

Det märks även på katten att hon inte fått så mycket närhet på länge.

– Hon är mycket mer sällskaplig nu. Innan hon försvann så sprang hon iväg så fort det kom någon och hälsade på hemma, nu stannar hon kvar och myser. Det är som att hon tar igen allt kelande och gosande som hon saknat, säger Yenn.

Karta: Lambohov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!