Kraftig brand bröt ut i industriområde i Linköping

En industrilokal på Industrigatan i Linköping brandhärjades svårt på söndagen. Räddningstjänsten kämpade med branden från klockan sex på morgonen och var klara efter mer än tio och en halv timmes arbete.

Brand på Industrigatan i Linköping.

Brand på Industrigatan i Linköping.

Foto: Micke Hjärtström

Linköping2024-10-06 08:11

– Våra män sliter i värmen. Man ser ingenting. Det brinner överallt på de två platserna i byggnaden. Det är svårt, man måste slänga grejer som brinner och sedan vända dem och släcka igen och kontrollera. Det går sakta.

Så sa Samuel Andersson, räddningsledare, till Corren vid 11-tiden på söndagen. Då hade branden rasat i fem timmar, sedan klockan 06 då larmet kom från SOS.

Har ni kontroll över branden?

– Vi har kontroll på det sättet att branden inte kommer att sprida sig vidare inom byggnaden. Vi kommer att jobba hela dagen, sa Samuel Andersson.

undefined
Räddningsledare Samuel Andersson vid brandplatsen på Industrigatan.

Branden startade i ett belysningsföretag som ligger i fastigheten, där också en restaurang ligger vägg i vägg. Det fanns på söndagen inga uppgifter om vad som orsakade branden. Räddningstjänsten uppgav att de lokaliserade branden till ett pallställ och att den därifrån hade spritt sig åt två håll. Totalt var det cirka 1000 kvadratmeter lageryta som brandhärjades, enligt räddningstjänsten.

Räddningsarbetet försvårades mycket av tät rök. Även utanför fastigheten var röken stundtals svår och räddningstjänsten beslutade därför att stänga av Industrigatan en period för trafik mellan Bergsrondellen och Mellangatan.

– Det är farligt att vara nära och andas in röken, sa Samuel Andersson.

undefined
Stor del av industriområdet spärrades av under söndagen.

Corren hade kontakt med en representant till det drabbade företaget på platsen men denne ville inte uttala sig på söndagen. Två närliggande företagare fanns också på platsen och följde spänt branden.

Bland annat restaurangen Kolgrills ägare Krmang Bawaje: 

– Vi har ingen elektricitet och därför har vi stängt i dag. Vi får se om vi får tillbaka elen och kan öppna i morgon (måndag), sa han.

Marinan Nisstany, ägare av verkstaden Rallye mitt emot den drabbade byggnaden, var orolig för spridningsrisken. Hans verkstad innehåller mycket däck och bilar.

– Jag fick ett lugnande besked från räddningstjänsten. Allt är under kontroll, sa han.

undefined
En hel del rök vällde ut ur byggnaden, både på framsidan och baksidan.
undefined
22 brandmän var på plats under dagen för att arbeta med den brandhärjade byggnaden.

Vid lunchtid på söndagen rapporterade räddningstjänsten om ett viktigt genombrott i släckningsarbetet, att flera brandhärder hade släckts. Man uppskattade då att resten av dagen skulle ägnas åt vädring och utredningsarbete.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det gör vi för att kunna utreda det hela. Det är inget uppsåtsbrott utan mer oaktsamhetsbrott, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg. Det brinner ju fortfarande men det kommer att utredas vidare senare för att kunna se vad som har orsakat branden.

Klockan 16.36, efter mer än tio och en halv timmes arbete, meddelade räddningstjänsten att de var klara på platsen och kunde återgå till station. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!