Reidun Claesson har engagerat sig som god man i fyra år. Genom åren har hon ansvarat för runt 15 ensamkommande barn. Hennes engagemang kommer ifrån att hon jobbat med unga under en hel del av sitt yrkesliv som lärare.
– Jag gick i pension för några år sedan och då ville jag ha något att göra. Jag anmälde mig att jag var intresserad. Sedan dess har jag varit god man för mestadels pojkar, men också några flickor. Det har varit ensamkommande barn från Somalia, Syrien, Eritrea, Marocko och Afghanistan.
Reidun Claesson har inte mycket till övers för medicinska åldersbedömningar. Hon tror inte på testerna och hon har inte hittat några vetenskapliga bevis på att det överhuvudtaget går att lita på dom, säger hon.
– Inte ens läkarvetenskapen verkar tro på det här. Varför ska då staten utsätta ungdomarna för det här? Redan i dag lever de allra flesta under stor press och så ska det här komma till. Jag förstår inte. Åldersbedömningarna borde kunna göras direkt vid ankomsten till Sverige vid tveksamma fall.
Samtidigt ser hon att alla känner press inför den process asylansökningen är redan i dag.
– Det har blivit hårdare och hårdare. Det är långa förhör när ungdomarna väl får träffa en handläggare från Migrationsverket. Väntan på besked om asyl är också lång. Många känner sig stressade och är rädda för att säga fel. Fel som kan få konsekvenser för hela livet. Jag undrar om alla förstår hur tufft det är att leva under sådana omständigheter. Med all oro och långa väntetider nedmonterar man ungdomarna psykiskt, säger hon.
Som god man ställs hon också inför en del dilemman när de nya reglerna om medicinska åldersbedömningar ska börja gälla. Hennes uppgift är att ta tillvara sina ungdomarnas intressen. Och att råda någon till att ta testerna kan vara till nackdel för den asylsökande då man i dag inte kan överklaga en åldersuppskrivning.
– Jag vet inte om några av mina ungdomar har ljugit om sin ålder. Men det kan vara svårt att veta exakt hur gammal någon är. Det kanske inte finns dokumentation som belyser hur gammal ungdomen är. Det kan också vara så att man fått veta av smugglare att man ska ljuga om sin ålder.
Om du fick ställa en fråga till ansvarigt stadsråd om medicinska åldersbedömningar, vad skulle du fråga då?– Är det värt det? Sen undrar jag om det inte vore bättre samhällsekonomiskt att låta dessa ungdomar bli en del av samhället. På sikt tror jag att det blir en vinst för Sverige, säger Reidun Claesson.