Här byggs RTÖG:s stora övningsfält

Torvinge är tänkt att bli ett nytt, stort övningsfält för Räddningstjänsten Östra Götaland. Allt fler brandmän behöver utbildning och det nuvarande fältet på Djurgården är för litet.

Foto:

LINKÖPING2017-09-17 17:59

– Det nya övningsfältet kommer att ha plats för alla de händelser som vi behöver öva för, säger Ulf Lago, tillförordnad förbundsdirektör för Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).

Planen är att det nya övningsfältet ska ligga i Torvinge-området, granne med Malmskogen och söder om Tallboda.

Räddningstjänstförbundet RTÖG som ägs av Linköpings, Norrköpings, Åtvidabergs, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner har idag två övningsfält; ett i Kungsängen-området nära flygplatsen i Norrköping och ett på området Djurgården i Linköping. Linköpings kommun vill dock ha Djurgården till annat än övningsfält, och RTÖG tycker också att platsen blivit för trång.

– Sedan förbundet växt med fler kommuner har vi fler medarbetare som behövas öva och utbildas, säger Ulf Lago.

Förutom de hundratals brandmän som är anställda i RTÖG och behöver kontinuerlig övning, utbildar räddningstjänstförbundet RTÖG också anställda inom landsting och kommun i räddningsarbete. Enligt Lago har den verksamheten växt kraftigt.

Det pågår också nationella förändringar i hur deltidsbrandmän, så kallade räddningspersonal i beredskap, ska utbildas. Idag finns endast två övningsplatser för deltidsbrandkår i landet, en i norr och en i söder. För deltidsbrandmän som har ordinarie arbeten vid sidan av räddningsuppdraget kan det innebära hinder att behöva resa långt och vara borta länge från arbete och familj för utbildning och fortbildning. I framtiden ska Sverige ha 10-15 platser där deltidsbrandkår kan utbildas och öva.

– Så vi undersöker nu om vår nya anläggning skulle kunna bli en sådan utbildningsplats. Många har pendlingsavstånd till Linköping och skulle då kunna åka på utbildning över dagen, säger Ulf Lago.

Linköpings kommun har anvisat mark för ett nytt övningsfält vid Idögatans östra ände mellan Torvinge och Malmskogen. RTÖG arbetar nu med att bestämma hur anläggningen skulle behöva se ut. RTÖG räknar med att den nya platsen ska vara färdig 2019-2020.

I framtiden behöver även Norrköping ett nytt och större övningsfält, men det ligger enligt den tillförordnade förbundsdirektören tio till tjugo år fram i tiden.

Torvinge är tänkt att bli ett nytt, stort övningsfält för Räddningstjänsten Östra Götaland.
Torvinge är tänkt att bli ett nytt, stort övningsfält för Räddningstjänsten Östra Götaland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om