Hagdahlservis med silverkant på tillvaron
Diskmaskin! Så blir det silverkant på tillvaron. Hagdahl har fött en ny servis. Som tål det mesta.
Amie Stålkrantz inviger tallriken med "slinga" som hon föredrar. Men det finns fler delar till den nya servisen som framgår av de uppvaktande herrarna i akademien, från vänster Lasse Frisk, Björn Eriksson och Martin Lind. Foto: LEIF HALLBERG
Foto:
- Gärna fil eller varför inte sallad, menar Amie Stålkrantz, keramikern, som tycker kobolt (blå färg) passar det mesta och känns så tidsenligt.
De äter sin första crêpe med kräftor och dill - som var Hagdahls favorit - på hans servis. Tre mönster som bryter mönstret med allt gammalt och vant. En randig, en prickig och en blommig del. Kan bara fås tillsammans och i halv- eller heldussin för lite mer än åttahundra kronor.
Glas på gång
Rörstrand, den äldsta porslinsfabriken, dekorerar på beställning.
- Ser handmålat ut, säger Berit Johansson, glaskonstnären, som just nu skapar glas i Reijmyre. Om Hagdahlsservisen blir populär väntar glas till.
- Just så, instämmer Amie Stålkrantz, jag vill att färgen ska skifta. Penseldragen ska synas.
Själv föredrar hon slingan som kantar den stora tallriken.
Kamp med Nobel
Östgötarna, med sin nya matakademi till fattigläkarens fromma och uppkallad efter kokkonstens fader, har fått en egen servis. Kampen med Nobel tas snart upp även på Tessinska palatset. Där ska Stockholmsnoblessen få njuta av anblicken.
I går flockades gräddan på Linköpings slott kring dukade bord i vitt och blått.
- Jag gillar bäst den ungdomliga dukningen, menar Amie, även om porslinet gör sig bra i högtidliga sammanhang också.
I så fall kan man gissa att en och annan sätter fiskbenet i halsen. Var är guldet?
- Om jag äter med silverbestick vill jag ha silver på tallrikskanten, förklarar keramikern
i Gamla Linköping.
Fast på fackspråk heter det "platina".
Damerna i Hagdahlsakademien var rörande överens - diskmaskin måste servisen tåla.
Kaffekopp härnäst
125 år efter att Charles Emil Hagdahl fått sin kokbok utgiven på nytt i faksimil har han äntligen fått en skål för sina gröna ärtor.
- En kulturperson mån om bordets estetik. Även pölsa på tallriken är en fest!
Lasse Frisk vänder på fatet och där tronar Hagdahls terrin.
Akademiens herrar - Björn Eriksson, Martin Lind, Gunnar Lindqvist, Pluto Johannesson med flera - styr mot salladen. Den ansågs erotiserande en gång och var strängeligen förbjuden i klostren.
Kaffe? Det kommer när Amie Stålkrantz får som hon vill - en kopp för både te och svenskarnas nationaldryck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!