Fängelse yrkas för grov utpressning

Åklagaren yrkade på två års fängelse för den 39-årige man som misstänkts för grovt utpressningsförsök riktat mot Holmens koncernchef Magnus Hall med familj.

Rättegången mot den 39-årige man som misstänks ligga bakom utpressningshotet  mot Holmens koncernchef  Magnus Hall hölls i går i Linköping.  Åklagaren yrkade på ett tvåårigt fängelsestraff.Foto: MAGNUS ANDERSSON

Rättegången mot den 39-årige man som misstänks ligga bakom utpressningshotet mot Holmens koncernchef Magnus Hall hölls i går i Linköping. Åklagaren yrkade på ett tvåårigt fängelsestraff.Foto: MAGNUS ANDERSSON

Foto:

Linköping2007-08-25 04:00
På fredagen hölls rättegång mot den 39-årige mannen.
Själva utpressningen har skett genom ett brev där man krävde att familjen skulle överlämna en miljon kronor i sedlar annars kommer man bestraffas. I brevet nämns att familjen är övervakad av fem personer och att de har prickskyttegevär. Att hotet tagits på stort allvar var påtagligt inne i rättssalen.

Mycket upprörd
När koncernchef Magnus Halls fru Mona förhördes var hon mycket upprörd.
- När jag först såg brevet adresserat till mig och Magnus trodde jag att det en festinbjudan.
När är hon öppnade och läste såg hon omedelbart att det rörde sig om ett allvarligt hot.
- Jag blev helt handfallen. Det kändes som om man hamnat mitt i en krigszon, berättade Mona Hall inför rätten.
Bara tio minuter senare kom Magnus Hall hem och han kontaktade omedelbart en person som arbetar med säkerhet inom Holmenkoncernen. Senare samma kväll anmäldes hotet till polisen, trots att det förekom förmaningar om att inte göra detta i hotbrevet.

Aldrig tal om att betala
- Att betala ut några pengar var det aldrig tal om.
Hotbrevet kom till familjen på en tisdag.
- Dagen efter gick vi till arbete och skola som vanligt. I hotbrevet stod att vi skulle betala ut pengar på fredagen så det borde vara säkert fram tills dess, sade Mona Hall.
Men redan på torsdagen var familjen tvungen att lämna villan i Linköping.
Polisen gjorde bedömningen att utpressarna skulle kunna slå till i hemmet ifall familjen Hall skulle ha utpressningspengarna hemma för leverans på fredagen.
Under flera veckor höll sig frun och barnen undan på hemlig ort och Magnus Hall jobbade från en hemlig adress i Stockholm.

Av en slump
Av en ren slump fick polisen napp på den misstänkte utpressaren. I samband med en husrannsakan i ett annat ärende, i Örebro, fann man i en dator det hotbrev som skickats till familjen.
Datorn ägs av en 39-årig man som nu misstänks för det grova utpressningsförsöket.
Åklagare Britt-Louise Viklund anser det styrkt att 39-åringen är den som ligger bakom utpressningsförsöket. Antingen helt själv, eller med hjälp av andra.
- I det rum där den aktuella datorn fanns hittades även ett startpaket för Telia kontantkortstelefon. Det hade det telefonnummer som angetts för kontakt i utpressningsbrevet.
- Frimärket på brevet till familjen kommer från samma serie av frimärken som hittades hemma hos 39-åringen.
39-åringen själv säger sig inte ha med utpressningsförsöket att göra. Han hävdar att det är en "affärsbekant" som skrivit utpressningsbrevet från hans dator utan hans vetskap.
- Jag har valt att inte säga vem den personen är. Eftersom jag inte kan garanteras säkerhet av polisen så är det mitt val att avstå. Jag gör det med omtanke för min familj.
- Detta trots att jag nu riskerar att bli fälld för detta brott.
Även försvarsadvokaten anser att 39-åringen är oskyldig.
- Min klient kan inte vara så korkad att han sätter sig och skriver ett utpressningsbrev med sin egen dator. Han är dessutom välutbildad inom datorer och vet mycket väl att det går att hitta spår på hårddiskar i datorer.
Britt-Louis Viklund yrkar på två års fängelse för grovt utpressningsförsök. Hon anser att det är grovt för att hotet varit allvarligt och att penningsumman är hög. Tingsrätten i Linköping ska nu överlägga och dom i målet offentliggörs fredag 31 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om