DUBBELMORDET: I dag faller domen

Linköpings tingsrätt dömde Edvin Gyllensvaan till livstids fängelse för dubbelmordet i Mantorp. På onsdagen kom Göta hovrätts dom.

Edvin Gyllensvaan i rättssalen under rättegången i Linköpings tingsrätt.

Edvin Gyllensvaan i rättssalen under rättegången i Linköpings tingsrätt.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-07-25 08:15

Måndagen den 12 juni förra året hittades makarna Lekander mördade i sitt eget hem strax utanför Mantorp. Polisen kom snart fram till att dubbelmordet hade skett dagen innan – på söndagen den 11 juni. En febril jakt på den eller de skyldiga inleddes omedelbart. Polisen stod dock inför ett svårlöst fall.

Den 13 september i fjol blev en tidigare ostraffad 24-årig man från Mullsjö topsad. Två dagar senare anhölls Edvin Gyllensvaan för två fall av mord. Det visade sig att han hade köpt den kombination av tejp som användes för att binda offren.

Den 9 maj i år dömde Linköpings tingsrätt Edvin Gyllensvaan till fängelse på livstid. Domstolen skrev: ”Hans uppgifter framstår i vissa avseenden närmast som helt osannolika och är också i många avseenden helt ologiska där han kommit med krystade förklaringar till för honom besvärande omständigheter.” Enligt tingsrätten kan Mullsjöbon ha haft ett ekonomiskt motiv. Samtidigt skrev tingsrätten att Gyllensvaan genom att mörda paret Lekander ”förverkligade sina fantasier om att döda människor”.

Edvin Gyllensvaan valde att överklaga domen till Göta hovrätt och begärde att bli frikänd för mord. På onsdagen, klockan 11.00, meddelade hovrätten att livstidsdomen står fast.

Den 12 juni förra året hittades makarna Lekander mördade utanför Mantorp.
Den 12 juni förra året hittades makarna Lekander mördade utanför Mantorp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om