Advokaten: Min klient behöver allt skydd han kan få

Den 20-årige mannen som sköts i ansiktet tänkte först hämnas på skytten själv, men valde istället att peka ut honom inför rätten. Därför har 20-åringen en hotbild mot sig och måste få samhällets fulla skydd, enligt hans målsägarbiträde.

Advokat Anwar Osman företräder den skottskadade 20-åringen, och framhåller att hans klient måste få skydd efter vittnesmålet i Linköpings tingsrätt.

Advokat Anwar Osman företräder den skottskadade 20-åringen, och framhåller att hans klient måste få skydd efter vittnesmålet i Linköpings tingsrätt.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2022-02-08 19:05

– Det min klient har gjort är banbrytande: Peka ut personer som rör sig i en gängmiljö, som gjort saker mot en. Jag hoppas att han får allt stöd och skydd av samhället, framför allt från Polismyndigheten, säger advokat Anwar Osman, målsägarbiträde för den 20-årige mannen som sköts i ansiktet i Ryd i september förra året.

Under den pågående rättegången i Linköpings tingsrätt på tisdagen pekade 20-åringen ut en av de tre män som står åtalade för mordförsök, som den som ska ha skjutit honom på nära håll.

Innan 20-åringen vittnade fördes de tre åtalade ut ur salen, på advokatens begäran. I sin inlaga till tingsrätten skriver advokat Anwar Osman att ”de tilltalade har kopplingar till kriminell gängmiljö” och hänvisar till bevisning som lagts fram av åklagaren. De åtalades närvaro skulle kunna göra 20-åringen för rädd för att vittna, enligt advokaten.

Under sitt vittnesmål beskrev 20-åringen att han känner ångest och stress efter mordförsöket och att han tvingas lämna Linköping och bryta med sin familj för att leva skyddat.

– Jag känner oro och rädsla. Det känns jobbigt att inte kunna återvända till staden där jag har växt upp. Det känns för jävligt att inte kunna ha min familj omkring mig, sa 20-åringen.

Är du rädd att någon ska döda dig? frågade målsägarbiträdet Anwar Osman.

– Ja. Det är ett mirakel att jag lever i dag.

Beslutet att peka ut en av de åtalade, en 19-årig man, som den som försökte mörda honom fattade 20-åringen för att han mått mycket dåligt efter skottlossningen i Ryd, beskriver han och målsägarbiträdet.

– Jag ser mig själv i spegeln varje gång jag ska borsta tänderna och jag ser ärren i ansiktet. Jag måste lämna det här bakom mig, sa 20-åringen.

Advokat Anwar Osman anser att det nu är samhällets uppgift att skydda honom:

– Han har valt att inte ta hämnd själv utan överlämna den här händelsen till rättsväsendet. Det får konsekvenser för honom och hans familj. Han måste skyddas.

Vilka möjligheter till skydd, och till att gå vidare med sitt liv, har din klient tänker du?

– Den frågan är viktig. Debatten pågår om skjutningar och gängkriminalitet. Det räcker inte bara med straffskärpningar och att sänka straffåldern. Vi säger att vi vill att människor ska våga berätta, då måste de som berättar få allt skydd de behöver.

Alla som ville ta sig in i Linköpings tingsrätt på tisdagen fick passera en säkerhetskontroll.
Alla som ville ta sig in i Linköpings tingsrätt på tisdagen fick passera en säkerhetskontroll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!